Ungari peaministri lähenemine Venemaale tõi protestijad tänavatele

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuhanded ungarlased kogunesid reedel Budapesti tänavatele, et protestida peaminister Viktor Orbáni vastu, kelle hiljutisi samme nähakse lähenemisena Venemaale.

Uudisteagentuuri AFP andmetel oli Ungari pealinna tänavatel umbes 5000 meeleavaldajat, kes kandsid Orbáni hukkamõistvaid plakateid. Viimase uuringu järgi langes Ungari peaministri toetus möödunud kuu lõpus.

Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Meeleavaldajad kogunesid Budapesti ooperimaja ees ning väljendasid muret, et Ungari kaugeneb Läänest ja liigub Venemaale lähemale. «Väga häiriv on näha Orbáni valitsust viimas Ungarit Venemaa mõjusfääri,» ütles protestija Robert Gombkoto viidates kümnele miljardile eurole, mille Ungari Venemaalt laenas tuumajaama laiendamiseks.

Protestijad süüdistasid valitsust ka suutmatuses riiki edasi viia. «Me mõistame hukka viimase 25 aasta parteid. Me ei saa eeldada, et riik mõtleb meie eest,» rääkis meeleavalduse üks organiseerijaid Zsolt Varadi rahvahulgale.

Ungaris on meeleavaldused toimunud alates oktoobrist, kui valitsus tegi ettepaneku kehtestada interneti kasutamise maks. Sellest ideest loobuti hiljem.

Foto: LASZLO BALOGH/REUTERS

Järgmine meeleavaldus on planeeritud 1. veebruariks, mis on päev enne Saksamaa kantsleri Angela Merkeli visiiti Budapesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles