Lastevanemate liit: eksamipingeread on kurjast

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigieksamite tulemused käes.
Riigieksamite tulemused käes. Illustratsioon: Urmas Nemvalts.

Lastevanemate liidu juhi Enn Kirsmani sõnul tuleb koolide riigieksamitulemuste põhjal pingeritta seadmine õppimisele kahjuks.

«Oleme jätkuvalt seisukohal, et selline koolide võrdlemine on kurjast ning õppimist-õpetamist kui loomeprotsessi pärssiv,» rääkis Kirsman Postimees.ee’le.

«Ainult ühte kitsast aspekti (eksamitulemusi) arvesse võttes saadakse üsna moonutatud pilt.»

Tema sõnul on aastaid räägitud vajadusest anda koolidele tagasisidet ka teistes kooli tegevusega seotud olulistes protsessides, kuid see on jäänud vaid sõnadeks.

Kirsmani väitel on mõõdikutena kõne all olnud õpilaste-lapsevanemate-õpetajate rahulolu ja turvatunne, õppimise-õpetamise motivatsioon, kooli panus arengukeskkonna loomisse, õpilastega aastate jooksul toimunud areng jms.

«Ikka püütakse mõõta mõõdetamatut ja saadakse ... see tulemus, mida mõõtma asudes eeldatakse,» võttis ta kokku praeguste pingeridade hädad.

Meediaväljaanded avalikustasid sel nädalal taas koolide pingeread riigieksamite tulemuste põhjal ja see tekitas avalikkuses küsimuse, kas on õiglane koole eksamiedukuse põhjal ritta seada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles