Allikas: Türgi andis 90 aasta jooksul esmakordselt loa ehitada kirik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mošeed ja minaretid Istanbulis.
Mošeed ja minaretid Istanbulis. Foto: SCANPIX

Türgi valitsus andis loa esimese kiriku ehitamiseks viimase 90 aasta jooksul, ütles valitsusallikas laupäeval AFP-le.

Istanbuli eeslinna Yeşilköy'sse Marmara mere kaldale ehitatav kirik on mõeldud väiksearvulisele vanasüürlaste kogukonnale. Ehituspaiga lähedal asuvad juba kreeka õigeusu, armeenia ja katoliku kirik.

«See on esimene alates vabariigi loomisest,» ütles anonüümsust palunud valitsusallikas AFP-le. «Kirikuid on restaureeritud ja avalikkusele taasavatud, ent praeguseni ei ole ühtegi uut kirikut ehitatud,» lisas ta.

Türgi vabariigi rajas 1923. aastal Mustafa Kemal Atatürk.

Kirik ehitatakse kohaliku nõukogu eraldatud maal ning seda rahastavad vanasüürlased, lausus valitsusallikas.

Türgi elanikkonnast moodustavad moslemid 99 protsenti ning võimuerakonna Õigluse ja Arengu Partei (AKP) kriitikud on süüdistanud seda püüetes riigi ametlikult ilmalikku ühiskonda islamiseerida.

Ankara on teinud osana püüdlustest ühineda Euroopa Liiduga jõupingutusi vähemuste õiguste suurendamiseks, tagastanud neile osa konfiskeeritud varadest ning taastanud kirikuid, kloostreid ja sünagooge.

Peamiselt riigi kaguosas elava iidse vanasüürlaste vähemuse, mille suurus on langenud alla 20 000 inimese, liikmed on valdavalt õigeusklikud või katoliiklased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles