Netanyahu: Iisrael ei luba oma sõdurite n-ö lohistamist ICC ette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina poisike vaatab välja Gazas asuva kodumaja seinas olevast august, mis väidetavalt tekkis Iisraeli tulistatud kahurikuulist juulis-augustis 2014.
Palestiina poisike vaatab välja Gazas asuva kodumaja seinas olevast august, mis väidetavalt tekkis Iisraeli tulistatud kahurikuulist juulis-augustis 2014. Foto: SCANPIX

Iisrael ei luba oma sõdurite n-ö lohistamist Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) ette võimalike sõjaroimasüüdistuste alusel, ütles Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu täna.

«Me ei luba Iisraeli kaitsejõudude [IDF-i] sõdurite ja ohvitseride lohistamist Haagis paikneva Rahvusvahelise Kriminaalkohtu ette,» ütles Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu iganädalasel valitsuskabineti istungil.

Palestiinlased esitasid reedel ÜRO-le dokumendid ICC-ga ühinemiseks ja loodavad, et see võimaldab neil Iisraeli sõjaroimasüüdistuste alusel kohtusse anda.

Vastuseks külmutas Iisrael laupäeval maksulaekumiste ülekanded Palestiina Omavalitsusele. Summa ulatus 106 miljoni euroni. Iisraeli ametnike sõnul ei jää see viimaseks vastusammuks palestiinlaste otsusele taotleda liikmesust ICC-s.

«Palestiina Omavalitsus valis suhetes Iisraeliga konfrontatsiooni tee ja me ei jää käed rüpes pealt vaatama,» hoiatas Netanyahu.

ICC saab kohut mõista genotsiidi, inimsusevastaste või sõjakuritegude toimepanemises süüdistatud inimeste üle juhtumites, mis leidsid aset pärast kohtu asutanud Rooma statuudi jõustumist 2002. aasta 1. juulil.

«IDF-i sõdurid jätkavad Iisraeli kaitsmist sihikindluse ja jõuga» ning riik vastab neile samaga, ütles peaminister.

Tema sõnul tuleks Palestiina juhtkond anda ICC-sse, sest viimane allkirjastas mullu islamiliikumise Hamasiga leppe, mille alusel loodi Palestiinas ühtsusvalitsus.

«Õigust tuleks mõista Palestiina Omavalitsuse juhtide üle, kes allkirjastasid lepingu Hamasi sõjakurjategijatega,» lisas Netanyahu.

Hamasi põhikiri näeb ette Iisraeli riigi hävitamist ning islamistliku Palestiina rajamist selle asemele vastavalt 1948. aastale eelnevatele Briti mandaadi aegsetele piiridele.

Iisrael kannab Palestiinaga 1994. aastal sõlmitud leppe alusel igakuiselt omavalitsusele kümneid miljoneid dollareid maksuraha, mis pärineb Iisraeli sadamatest Palestiina aladele liikuvatest kaupadest saadud tollimaksudest.

Välisabi väljajätmisel moodustab summa Palestiina Omavalitsuse eelarvest umbes kaks kolmandikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles