Eurovolinik: Balti riigid võivad seista silmitsi põgenikevooluga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni naabruspoliitika ja laienemisvolinik Johannes Hahn.
Euroopa Komisjoni naabruspoliitika ja laienemisvolinik Johannes Hahn. Foto: SCANPIX

Balti riigid võivad peatselt seista silmitsi põgenikevooluga riikidest, mis on Euroopa Liidu lõunanaabrid, ütles Euroopa Komisjoni naabruspoliitika ja laienemisvolinik Johannes Hahn intervjuus BNSile.

Hahn ütles, et olukord ELi lõunanaabrite juures tekitab isegi suuremaid väljakutseid kui sündmused idas.

«Endiselt on raske olukord Süürias ja Liibüas. See on regioon, kus meil tuleb leida palju individuaalseid lahendusi,» ütles ta, märkides, et EL tugevdab neid partnereid, kes on juba praegu rohkem edasi liikunud nagu Tuneesia ja Maroko. Need riigid võivad positiivselt mõjutada teisi regiooni riike.

Selline olukord võimaldaks inimestel riikides, kus valitseb poliitiline ebastabiilsus, veendudada selles, et naabrite aktiivsel edasiliikumisel on palju eeliseid.

«Näiteks Liibüa elanikud mingil hetkel näevad, et Tuneesias valitseb positiivne olukord, ning nad tahavad seda ka oma riigis,» seletas eurovolinik.

Hahn ütles, et Läti kui Euroopa Liidu eesistuja peaks samuti tegelema nende regioonidega, eriti arvestades seda, et olukord ELi lõunanaabrite juures mõjutab tugevalt olukorda, mis võib kujuneda ühenduse põhjapoolsetes liikmesriikides, kuna migratsioon ebastabiilsestest riikidest võib ulatuda ka Lätini.

«Juba praegu võib näha palju põgenikke, kes saabuvad Rootsi, seepärast ma ei välista, et ka Balti riigid võivad peatselt oodata põgenikevoolu riikidest, mis on ELi lõunanaabrid,» ütles Hahn.

«Mõned aastat tagasi, kui me rääkisime ELi naabruspoliitikast, siis keegi ütles, et me räägime «sõprade ringist». Praegu tsiteeritakse tihti Johnny Cashi, kes ütles, et Euroopat ümbritseb «tule ring» . Me soovime kustutada mõned neist tulekahjudest, sest teame, et seal on endiselt sõbrad,» sõnas eurovolinik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles