Austria rassistlikud valimisplakatid ärritavad rahvast ja kirikut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Rohkem julgust meie Viini verele. Liiga palju võõrast ei tee kellelegi head,» seisab valimisplakatil.
«Rohkem julgust meie Viini verele. Liiga palju võõrast ei tee kellelegi head,» seisab valimisplakatil. Foto: SCANPIX

Valimisvõitlus Austrias tekitab rahva ja kiriku seas pahameelt. Loosungid, mis ülistavad Viini verd ning peavad võõraid negatiivseteks, on paljude meelest rassistlikud ning antisemitistlikud.

Austria Vabaduspartei (FPÖ) uued tänavaid katvad valimisreklaamid tekitavad peale teiste erakondade pahameelt ka katoliiklaste seas. Mitmed katoliiklased ja teoloogid saatsid eile erakonnale ühise kirja, kus nimetavad oma vere ülistamist võõra suhtes rõvedaks ja ebaeetiliseks, mistõttu on nad vastu poliitikale, mis taoliste rassistlike vihjete abil hääli püüavad, vahendab Die Presse.

Kirjas seisab, et taolised rassistlikud ja antisemitistlikud tegevused viisid kunagi juutide ja mustlaste massimõrvani. Seetõttu tuleks Austria ajaloos toimunu tõttu selline mõtteviis ära keelata.

Teiste hulgas olid valimiskampaania vastu näiteks katoliikliku organisatsiooni president Luitgard Derschmidt, abt Christian Haidinger, Viini Ülikooli teoloogiaosakonna dekaan Martin Jäggle ja Salzburgi Ülikooli rektor Heinrich Schmidinger.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles