Pentus-Rosimannus: laienemisvoliniku hoiatust tuleb võtta tõsiselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus
Keit Pentus-Rosimannus Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Välisminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul tuleb tõsiselt võtta Euroopa Komisjoni naabruspoliitika ja laienemisvoliniku Johannes Hahni hinnangut, mille kohaselt Euroopa lõunanaabrusest tulevad põgenikud võivad jõuda ka Balti riikidesse.

«Põgenikeprobleemi leevendamisega peavad Euroopa Liidu (EL) liikmesriigid tegelema ühiselt ning efektiivsemaks tegutsemiseks peab tugevdama ELi välispiiride haldamist koordineeriva Frontexi võimekust. Siiski on oluline tegeleda mitte ainult põgenike olukorra leevendamisega, vaid probleemide lahendamisega nende koduriikides,» ütles välisminister BNSile, kommenteerides laienemisvolinik Johannes Hahni ütlust, mille kohaselt Balti riigid võivad peatselt seista silmitsi Euroopa Liidu lõunanaabruses paiknevatest riikidest pärit põgenikevooluga.

Minister nentis, et Süüria kodusõda kui üks viimase aja verisemaid konflikte ning ISILi terroristlik strateegia ja tegevus on kasvavaks ohuks mitte ainult vahetule naabruskonnale, vaid kogu Euroopa julgeolekule.

«Süürias ja Iraagis on konflikt muutunud humanitaarkatastroofiks. Eesti koos ELiga toetab ÜRO eriesindaja Staffan de Mistura pingutusi relvarahu saavutamiseks. Konflikti tulemusena vajab selles piirkonnas abi ligi 12 miljonit inimest,» sõnas Pentus-Rosimannus.

Balti riigid võivad peatselt seista silmitsi põgenikevooluga riikidest, mis on Euroopa Liidu lõunanaabrid, ütles Euroopa Komisjoni naabruspoliitika ja laienemisvolinik Johannes Hahn intervjuus BNSile. Hahn ütles, et Läti kui ELi eesistuja peaks samuti tegelema nende regioonidega, eriti arvestades seda, et olukord ELi lõunanaabrite juures mõjutab tugevalt olukorda, mis võib kujuneda ühenduse põhjapoolsetes liikmesriikides, kuna migratsioon ebastabiilsetest riikidest võib ulatuda ka Lätini.

«Juba praegu võib näha palju põgenikke, kes saabuvad Rootsi, seepärast ma ei välista, et ka Balti riigid võivad peatselt oodata põgenikevoolu riikidest, mis on ELi lõunanaabrid,» ütles Hahn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles