Läti võimuliit ootab presidendivalimistega seoses ära Bērziņši otsuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andris Bērziņš
Andris Bērziņš Foto: SCANPIX

Läti võimuliidu kolm erakonda ootavad enne võimalike presidendikandidaatide üle konsultatsioonide alustamist ära praeguse riigipea Andris Bērziņš otsuse teiseks ametiajaks presidendiks pürgimise kohta.

Paremtsentristlikusse Ühtsusesse kuuluv peaminister Laimdota Straujuma ütles täna võimuliidu kohtumise järel ajakirjanikele, et Ühtsus ei ole veel alustanud diskussioone võimalike presidendikandidaatide üle, sest president ei ole oma plaane avalikustanud.

Läti parlament alustab presidendi valimist 2015. aasta 2. juunil.

Valitsusjuht märkis, et sel aastal seisavad ees veel ülemkohtu esimehe ja peaprokuröri valimine ning erakonnad peavad ka nende ametikohtade võimalikes kandidaatides kokkuleppele jõudma.

Straujuma soovib enda sõnul presidendile austust avaldada, ent Bērziņš peaks tema väitel eelnevalt ütlema, kas ta on valmis teiseks ametiajaks presidendiks kandideerima.

Roheliste ja Talurahva Liit (ZZS) on samuti seisukohal, et enne konsultatsioonide alustamist võimalike presidendikandidaatide üle tuleb ära oodata Bērziņši otsus, ütles ZZS-i juhatuse liige Edgars Tavars.

«Presidendi tööd võib hinnata heaks, ent me ei kavatse teemat erakonna sees arutada, kuni ametisolev riigipea langetab otsuse kandideerimise kohta,» ütles ta.

Tavars lisas, et on küsitav, kas võimuliidul peaks olema presidendikandidaadi suhtes ühispositsioon.

Võimuliidu kolmanda osapoole Rahvuslaste Ühenduste liige Jānis Iesalnieks andis mõista, et koalitsiooni ühtsus presidendikandidaadi küsimuses on soovitav, sest vastasel juhul valib presidendi opositsioon.

Rahvuslased ei ole veel presidendikandidaate arutanud, ent mitu nende liidrit, sealhulgas Iesalnieks on väljendanud toetust lätlasest Euroopa Liidu Kohtu kohtuniku Egils Levitsi kandidatuurile.

Läti parlament valis ZZSi taustaga Bērziņši presidendiks 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles