SBU loodab peatselt separatistidega veel «pantvange» vahetada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetski separatistid sundisid vangi võetud valitsusvägede sõdureid augustis Ukraina isesisvuspäeval tänavatel kõndima ja mõnitasid neid.
Donetski separatistid sundisid vangi võetud valitsusvägede sõdureid augustis Ukraina isesisvuspäeval tänavatel kõndima ja mõnitasid neid. Foto: SCANPIX

Ukraina julgeolekuteenistus (SBU) loodab, et riigil õnnestub jätkata lähiajal venemeelsete separatistidega «pantvangide» vahetamist, ütles SBU uurimisosakonna juht Vasõl Vovk esmaspäeval.

«Sel nädalal kavandame veel mõnekümne inimese vabastamist. Oleme kindlad, et täielikust nimekirjast ligi 200-250 inimest on nende [mässuliste] käes, mistõttu protsess jätkub. Viimaks õnnestub meil minu hinnangul viimane kui üks neist vabastada, sest maailm survestab Venemaad ja riik sattub isolatsiooni,» ütles Vovk Ukraina veebiväljaandele Tõde.

Tema sõnul on Ukraina koordinatsiooninõukogu nimekirjas 684 isehakanud Donetski ja Luganski vabariikides vangis hoitavat isikut.

«Oleme informatsiooni kogunud kõigist võimalikest allikatest: siseministeeriumilt, kaitseministeeriumilt, julgeolekuteenistuselt, vabatahtlikelt, ajakirjanikelt, kadunuks jäänud kodanike sugulastelt jne. 684 on suurim võimalik arv, ent nende seas võib olla inimesi, kes on ammu vabastatud. Inimesi vabastatakse iga päev ja me ei saa kõigest sellest teada, sest kõik kodanikud ei teata meile isiku vabanemisest. Seetõttu ei tea praegu pantvangide täpset arvu keegi,» ütles SBU ametnik.

Vovk ei soovi enda sõnul kasutada väljendit «vangide vahetus», sest separatistid üritavad saada oma käsilastele «vangi» staatust. «Sel viisil loodavad nad pääseda kohtumõistmisest. Seetõttu kasutan ma väljendit «pantvangide vahetus»,» sõnas ta.

Ametniku sõnul on SBU andmebaasis märgitud kadunuks 1500 ja pantvangistatuks 684 isikut.

Ukraina kontaktgrupp - Kiiev, Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) ja Venemaa - kogunes viimati 24. detsembril, mil jõuti kokkuleppele vangide vabastamises. Paar päeva hiljem pääses vabadusse 225 separatistide võitlejat ja 146 Ukraina sõjaväelast. Separatistid vabastasid hiljem veel neli   Ukraina sõdurit ja neli tsiviilisikut.

See on seni viimane kord, mil Ukraina ja separatistid on vange vahetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles