USA kongressi vabariiklaste enamusega koosseis koguneb avaistungile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklaste sümbolit kandev daam.
Vabariiklaste sümbolit kandev daam. Foto: SCANPIX

USA kongressi 114. koosseis, kus esindajatekojas ja senatis on enamus vabariiklastel, koguneb täna avaistungile.

Vabariiklased tagasid novembri algul peetud vahevalimistel kaheksa aastase vaheaja järel senatis enamuse, võites 100-liikmelises kojas 54 kohta. Demokraatidel on kohti 44 ning senatis asub tööle ka kaks sõltumatut rahvaasemikku, kes on demokraatide leeris.

435-liikmelises esindajatekojas, kus vabariiklastel on olnud enamus alates 2010. aastast, saavutas erakond 247 kohta demokraatide 188 vastu, ent maksukuriteos süüdi mõistetud seadusandja Michael Grimmi lahkumise tõttu jääb neile 246 kohta. Viimati oli vabariiklastel esindajatekojas sedavõrd suur enamus demokraadist presidendi Harry Trumani ajal vahetult Teisele maailmasõjale järgnenud aastatel.

Täna vannutatakse ametisse ühtekokku 71 uut kongresmeni - 58 esindajatekojas ja 13 senatis.

Esindajatekoja spiikriks saab suure tõenäosusega alates 2011. aasta jaanuarist sel ametikohal tegutsenud vabariiklane John Boehner. Senati enamuse juhiks tõuseb vabariiklasest veteransenaator Mitch McConnell.

Ehkki Kapitooliumi künkal domineerivad endiselt meessoost valged seadusandjad, on vähemuste osakaal kongressis suurenemas.

Senati uues koosseisus on naisi viiendik ehk 20, afroameeriklasi kaks, latiinosid kolm ja üks aasia päritolu ameeriklane.

Esindajatekojas asub tööle 84 naist, 44 afroameeriklast, 34 latiinot ja 10 aasia päritolu ameeriklast.

Ühe esimese seadusandliku teona kavatsevad vabariiklased mõlemas kojas vastu võtta seaduse, mis annaks rohelise tule Kanada Alberta provintsi naftaliivade piirkonnast Ühendriikide Texase osariigi naftatöötlustehastesse kulgeva torujuhtme Keystone XL neljanda, 1897 kilomeetri pikkuse lõigu ehitamiseks.

President Barack Obama administratsioon on keskkonnaküsimustele viidates torujuhtme neljanda lõigu heakskiitmisega aastaid venitanud. Naftatoru lõik läbib Nebraska osariigis asuvat Sand Hillsi küngasmaastikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles