USA senaator esitas Obamale ettepanekud piinamise vältimiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA senati luurekomitee endine demokraadist esinaine Dianne Feinstein.
USA senati luurekomitee endine demokraadist esinaine Dianne Feinstein. Foto: SCANPIX

USA senati luurekomitee endine demokraadist esinaine Dianne Feinstein tegi eile president Barack Obamale rea ettepanekuid piinamise vältimiseks riigi luureteenistuste praktikas.

Feinstein juhtis raporti koostamist Luure Keskagentuuri (CIA) kinnipidamis- ja ülekuulamismeetodite programmi kohta eelmise presidendi George W. Bushi ametiajal. 9. detsembril tehti avalikuks raporti ligi 500-leheküljeline kokkuvõte, millest selgus, et CIA oli ületanud volitusi ja programm oli kaugelt jõhkram, kui agentuur oli seni tunnistanud.

Muuhulgas paneb Feinstein ette keelata CIA-l kahtlustatavate kinnipidamine.

Seadusandja lubas esitada seaduseelnõu teisipäeval algava kongressi uue koosseisu istungjärgu algfaasis, mis suleks piinamist võimaldavad lüngad seaduses, mis keelustab piinamise, ent mida Bushi administratsioon tõlgendas kui luba CIA-le kasutada sunnimeetmeid ja väärkohtlemist sisaldavaid ülekuulamismeetodeid.

Samuti kavatseb ta teha kongressile ettepaneku tagada Punasele Ristile õigeaegne ligipääs kinnipeetud kahtlustatavatele ja parandada CIA aruandekohustust.

Feinstein lisas, et kavatseb spetsiaalselt taotleda CIA-le kahtlustatavate kinnipidamise keeldu, mis peaks vältima salavanglate uue kasutuselevõtu.

Soovituste seas on ka presidendi pädevusse jäävad sammud, nagu kõrgete ametiisikute määramine CIA salajaste operatsioonide üle järelevalve teostamise ülesannetes ning korraldus salvestada kõik rahvusliku julgeoleku eesmärgil läbiviidud ülekuulamised.

«Nende soovituste eesmärk on tagada, et Ühendriigid ei tegele kunagi sellega, mida te olete möönnud olevat piinamine,» kirjutas Feinstein Obamale. «Usun, et mitu komitee järeldust peaksid kaasa tooma täiendava järelevalve ja igasugust salajast tegevust ning tähtsaid luureandmete kogumise programme puudutava info jagamise tõhustamise,» lausus senaator.

Feinstein juhtis senati luurekomiteed aastatel 2008-2014.

Vabariiklased saavutasid novembri algul peetud kongressi vahevalimistel esindajatekoja kõrval enamuse ka senatis, mistõttu kuulub senati uues koosseisus luurekomitee esimehe koht vabariiklastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles