Ukrainas on sagenenud pommirünnakud

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detsembris Odessas aset leidnud pommirünnaku sündmuspaik
Detsembris Odessas aset leidnud pommirünnaku sündmuspaik Foto: SCANPIX

Samal ajal kui Ida-Ukrainas käib võitlus valitsusvägede ja separatistide vahel, on teistes Ukraina linnades sagenenud pommirünnakud, mida peetakse terroristlikeks.

Üleeile leidis Odessas kohaliku EuroMaidani koordinatsioonikeskuse juures aset plahvatus. Keegi vigastada ei saanud. Politsei nimetas rünnakut terroriaktiks ning algatas juurdluse, vahendas Kyiv Post.

Tegemist oli seitsmenda rünnakuga Odessas viimase viie kuu jooksul. Kolm pommirünnakut leidsid aset möödunud kuul ning sihtmärkideks olid valitsusvägesid toetavad vabatahtlikeorganisatsioonid ja patriootlike suveniiride müügiga tegelev pood.

Odessa pole aga ainus linn, kus tundmatud isikud pommirünnakuid korraldavad. Detsembri alguses võttis Ukraina julgeolekuteenistus Dnipropetrovskis kinni rühma inimesi, kes plaanisid linnas terrorirünnakuid korraldada. Terroristide rühma juhtisid kohaliku Kommunistliku partei aktivistid, kes põgenesid pärast seda Ida-Ukrainasse separatistide poolt kontrollitud aladele.

Julgeolekuteenistus leidis terroristide ruumidest granaate ja lõhkeaineid. Terroristid plaanisid rünnata panku ja administratiivhooneid.

Pommirünnakuid on toimunud ka Mariupolis. Novembrist alates on aset leidnud vähemalt viis rünnakut.

Julgeolekuekspert Oleksei Melniki sõnul ei rünnatud juhuslikult valitud linnu. «Peamine eesmärk on inimeste hirmutamine. See võib aga ka võimu kahjustada,» selgitas ta. Melnik lisas, et terroristid soovivad sümboolseid objekte nagu näiteks vabatahtlikeorganisatsioone rünnates inimestele ja valitsusele sõnumit saata. Rünnakud hirmutavad tema sõnul elanikke ja juhivad valitsuse tähelepanu riigi idaosast eemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles