Tallinna ja Tartu ametlikud lasteaiajärjekorrad ei vasta tegelikkusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lasteaedade ja lastesõimede ametlikud järjekorrad Tallinnas ja Tartus ei vasta tegelikkusele, sest kõik vanemad ei soovi oma last samal aastal lasteaeda panna.

Suure enamuse Tartu lasteaiajärjekorrast moodustab sõimeealiste laste arv, lasteaiaealiste laste arv järjekorras on minimaalne, umbes 160 reaalset kohataotlejat, ütles Riina Voore Tartu haridusosakonnast BNS-ile.

Praktika ona näidanud, et paljud kolmeaastaste laste vanemad ei võta neile pakutavaid kohti vastu. Loobumiseks on erinevad põhjused. Tartus avati 2010. aasta alguses uus lasteaed ja selle 108 koha täitmiseks pakuti kohti rohkem kui 500 lapse vanematele.

Tallinnas eraldi arvestust sõime ja aia järjekordadest ei peeta, ütles Leini Jürisaar Tallinna haridusametist BNS-ile. Uusi lapsi võetakse lasteaedadesse üle 3200.

Komplekteerimine kestab 1. septembrini, mistõttu on numbrid praegu pidevas muutumises. Arvestuslikult on Tallinnas puudus veel sõimekohtadest, aga kui palju kohti täpsemalt puudu on, selgub pärast komplekteerimise lõppemist.

Septembris avab Tallinn renoveeritud Asunduse lasteaias kolm uut sõimerühma, mõned täiendavad rühmad on plaanis avada ka teistes lasteaedades.

Need vanemad, kes oma 1,5 kuni 3-aastasele lapsele hoidu vajavad, peavad Jürisaare sõnul selle võimaluse kindlasti saama.

Selleks pakub linn abi ja alternatiivseid eralasteaedade ja lastehoidude teenuste kompenseerimise näol lahendusi ka neile, kes oma 1,5 kuni 3-aastasele lapsele lasteasutuses kohta ei ole leidnud, toetades nii lapsehoiu- kui ka eralasteaiateenuse kasutamist. Kui suures ulatuses alternatiivseid lastehoiuvõimalusi vanematele hüvitatakse, otsustab linna sotisaal- ja tervishoiuamet.

Kõige tõesemad andmed kohasoovijate ja –saajate osas selguvad Tallinnas pärast 16. oktoobrit.

Lapsevanemail, kelle lapsele eelistatud lasteasutus kohta pakkuda ei saa, soovitab Jürisaar pöörduda Tallinna haridusameti spetsialistide poole, kes aitavad leida koha mõnes teises lasteaias.

Informatsiooni vabade kohtade osas edastavad lasteasutuste juhid haridusametisse septembri alguses ning hiljemalt oktoobri lõpuks peaksid kohad olema leitud.

Sarnaselt Tartuga ei ole ka Tallinnas ametlik info lasteaedade järjekordade pikkuse osas päris tõene, sest paljud vanemad ei soovi oma last samal aastal lasteaeda saata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles