Valge Maja: Obama kavatseb vetostada Keystone'i naftatoru eelnõu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kavatseb vetostada vabariiklaste seaduseelnõu, millega tahetakse heaks kiita Keystone XL naftatoru ehitus, teatas Valge Maja teisipäeval.

Eelnõu peab enne presidendi lauale jõudmist läbima vabariiklaste enamusega kongressi.

«Ma ei ootaks, et president allkirjastab selle seaduseelnõu,»  ütles Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest.

USA kongressi 114. koosseis, kus esindajatekojas ja senatis on enamus vabariiklastel, pidas avaistungi teisipäeval.

Otsus puudutab Kanada Alberta provintsi naftaliivade piirkonnast Ühendriikide Texase osariigi naftatöötlustehastesse kulgeva torujuhtme neljandat, 1897 kilomeetri pikkust lõiku, mis läbiks teekonnal muuhulgas Nebraska osariigis asuvat Sand Hillsi küngasmaastikku.

Projekti tabas veebruaris tagasilöök, kui Nebraska tühistas osariigi kuberneri naftatoru ehitamist lubava otsuse. Kohtu hinnangul on toru kavandatav marsruut vastuolus põhiseadusega.

Valmimise korral peaks naftatoru olema võimeline transportima 830 000 barrelit toornaftat päevas Nebraska naftatöötlustehastesse, kust see liiguks olemasolevat naftatoru pidi edasi Texasesse.

Samasisuline eelnõu oli senatis hääletusel ka möödunud novembril. Projekti toetas 100-liikmelises senatis hääletusel 59 saadikut, eelnõu heakskiitmisest jäi puudu üks hääl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles