Kahele Läti ministrile riigisaladusi ei usaldata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laimdota Straujuma.
Laimdota Straujuma. Foto: SCANPIX

Läti peaministri Laimdota Straujuma valitsusse kuuluval kahel ministril puudub ligipääsuluba riigisaladustele, teatas Läti Televisioon eile.   

LTV teatel on tegu keskkonnakaitse- ja regionaalarengu ministri Kaspars Gerhardsi (Rahvuslik Allianss) ja tervishoiuministri Guntis Belēvičsega (Roheliste ja Põllumeeste Liit). Eriliseks teeb juhtumi veel ka see, et Gerhards töötas aastatel 2009-2010 transpordiministrina.

Ministritele annavad riigisaladuse kasutamise loa julgeolekuteenistus (DP) ja põhiseaduslikkuse kaitse büroo (SAB). Viimase funktsiooniks on luure ja nagu Eestis kaitsepolitseil ka vastuluure, kuid erinevalt meie kapost ei uuri SAB kuritegusid. Seaduse järgi on neil õigus loa andmisest keelduda, kui on väiksemgi kahtlus taotleja usaldusväärsuse kohta.

Kuna novembris ametisse astunud Gerhards ja Belēvičs pole DP-lt SABilt veel vastavat luba saanud, tuleb neil tundlike – näiteks riikliku julgeolekut puudutavate – teemade arutamise ajaks valitsuskabinetist lahkuda. Peaminister Straujuma ütles aga eile, et ta ei muretse. «Ma ei usu, et probleeme tekib,» ütles Straujuma.

Straujuma jaoks ei ole see esimene kord, kui tema juhitava valitsuse liige taolist luba ei saa. Mullu ei andnud julgeolekuasutused riigisaladuse kasutamise luba tollasele justiitsministrile Baiba Brokale (Rahvuslik Allianss). Juhtum viis ka Broka tagasiastumiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles