Haridusministeerium tegi eile koolilõuna kohta välkotsuse

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitoit Pärnus.
Koolitoit Pärnus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui veel eile lõunal tuli Viljandi riigigümnaasiumis koolitoidu eest tasuda 46 senti, siis sama päeva õhtul said koolijuhid ootamatu teate – tänasest võib riigigümnasistidele täiesti tasuta süüa anda, sest puuduoleva maksab kinni haridusministeerium.

Otsus puudutab vaid riigigümnaasiume, mida on Eestis hetkel viis.

Haridusminister Jevgeni Ossinovski on varem rääkinud, et käesolevast aastast on ka gümnasistidele koolilõuna tasuta, ehkki reaalselt on tagatud riigi poolt 78-sendine koolilõuna toetus. Kohalik omavalitsus on see, kes otsustab, kas maksab kinni ülejäänud koolilõuna hinnast või nõutakse see välja lapsevanemalt.

Sellises teadmises alustas uut veerandit ka näiteks Viljandi riigigümnaasium, kus maksab koolitoit 1,24 eurot, millest 46 senti hüvitasid veel eile paljud gümnasistid ise. Kuna riigigümnaasiumis õppivad noored pärinevad erinevatest kohalikest omavalitsustest, siis oli koolilõuna maksumus gümnasistide jaoks erinev. Enamasti aga omavalitsused koolitoitu ei hüvitanud ehk Viljandi riigigümnaasiumi õpilastele tähendas «tasuta koolitoit» tegelikult 78 senti odavamat lõunat.

Eile õhtul saatis aga haridus- ja teadusministeerium välja pressiteate, mille viimane lause oli järgmine: «Riik vastutab täielikult tasuta koolilõuna pakkumise eest riigikoolides ning neis on sellest aastast tasuta toit ka tagatud.»

See tuli riigigümnaasiumidele suure üllatusena.

«See otsus tehti eilse päeva lõpuks, kui ministeerium saatis pressiteate välja. Sellega koos saime ka meie, riigigümnaasiumid, selle info, et tõuseb kogu koolilõuna hinnale see hüvitis,» rääkis Viljandi gümnaasiumi direktor Ülle Luisk. Tema sõnul pakkus ministeerium eile hilisõhtuni võimalust küsida täpsustusi, kuidas riigigümnaasiumides nüüd toidu eest maksmine käima hakkab. «Meie korraldasime eile õhtul kommunikatsiooni ära ja täna juba toimib uus süsteem,» rääkis Luisk.

Koolid kiidavad otsust 

Ta ei kritiseeri ministeeriumit ootamatu tegutsemise pärast. «Nähes siin koolis, mismoodi õpilaste söömist mõjutab juba see 78 senti, siis on kindlasti hea, et see võimalus leiti. Ma teistpidi üldse ei mõtle, sest aeg-ajalt tulebki otsuseid teha kiiresti,» rääkis Lusik, kelle hinnangul on riigigümnaasiumide laste lõuna täishinna hüvitamine õiglane.

«Viljandimaal on ju näide olemas - Suure-Jaani maksab oma kooli gümnasistidele vahe (78 sendisest hüvitisest ülejääva summa) kinni, aga nende puhul, kes käivad meie juures õppimas, ei maksa kinni. Õpilase suhtes on see äärmiselt ebaõiglane,» rääkis Luisk.

Info tasuta riigigümnasistide toidust jõudis täna hommikul ka Jõgeva riigigümnaasiumi direktori Alo Savini. Jõgevamaa gümnaasiumis pakub koolitoitu Jõgeva linn Jõgeva põhikooli söökla kaudu. Linnavolikogu otsusega on kehtestatud maksumuseks 1,30 eurot.

Sellest aastast hakkas gümnasist toidu eest maksma 52 senti, 78 senti vähem. «Mõned omavalitsused korvasid ka täielikult või osaliselt õpilase poolt makstava osa, aga pigem oli see 52 senti ikka lapsevanema kanda,» kirjeldas Savi. «Ma südamest rõõmustan selle üle, et iga gümnasist saab süüa hoolimata pere või valla sotsiaalmajanduslikust olukorrast,» lisas ta.

Raha ministeeriumi eelarvest

«Me oleme tükk aega seda arutanud, eile otsustasime selle skeemi ministeeriumis ära,» kommenteeris eilset ootamatut otsust Postimehele Jevgeni Ossinovski, kes tunnistas, et lõplikku allkirjastatud otsust ei ole ka täna.

«Eilse põhimõttelise otsuse pealt arutatakse veel koolidega asjad läbi ja järgmise nädala alguseks on täpselt selge, kuidas erinevates koolides see toimima hakkab. Riigikoolid on ka üsna erinevad,» ütles Ossinovski.

Tema sõnul loodeti esialgu, et vallad, kes oma lapsi riigigümnaasiumisse saadavad, maksavad 78-sendisele riigitoele juurde ja aitavad tasuta koolilõunat tagada. Juba eelmise aasta lõpus ilmnes ministri sõnul, et paljud omavalitsused nii teha ei plaani. «Oli selge, et sellest tekib segadus – ühtedele hakatakse hüvitama ühte summat, teistele teist ja kolmandatele ei hüvitata üldse.»

78 senti riigigümnasisti koolilõuna kohta tuleb endiselt riigieelarvest, kuid kogusummast puuduoleva maksab kinni haridus- ja teadusministeerium oma eelarvest. «Oma kulude ümbervaatamise teel oleme selle lisaraha leidnud,» ütles Ossinovski.

Täna tegutseb Eestis viis riigigümnaasiumi, kuid ministeerium soovib avada 2020. aastaks igasse maakonda veel vähemalt ühe riigigümnaasiumi.

Kõikide riigigümnaasiumide koolitoidu maksumus on sel aastal haridusministeeriumi teatel 735 487 eurot. Selles arvestuses on lisaks juba avatud ja toimivatele riigigümnaasiumidele ka Tallinna Muusikakeskkooli ja Narva Vanalinna riigikooli toit ning ka neli sügisel alustavat riigigümnaasiumi Jõhvis, Tartus, Pärnus ja Võrus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles