Rünnak paneb proovile prantslaste sallivuse

Jürgen Tamme
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satiirilehe toimetust rünnanud mehed eile hoone lähedal politseinikku tulistamas. Kaader on pärit amatöörvideost.
Satiirilehe toimetust rünnanud mehed eile hoone lähedal politseinikku tulistamas. Kaader on pärit amatöörvideost. Foto: Reuters/ScanPix

«Ajad on muutunud, oleme astunud uude vastasseisu perioodi,» ütles Pariisi Suure mošee mufti ja kohaliku moslemikogukonna üks juht Dali Boubakeur pärast Prantsusmaad vapustanud rünnakut, mida Boubakeur nimetas sõjakuulutuseks. Sarnaselt Boubakeuriga kuulutasid uut ajastut ka teised usuliidrid ja poliitikud.

Prantsuse aja järgi kell 11.30 hommikul (Eesti aja järgi kell 10.30) arutasid satiiriajakirja Charlie Hebdo ajakirjanikud Pariisi kesklinnas Nicolas Apperti tänavas asuvas toimetuses oma iganädalasel koosolekul järgmise numbri sisu. Ajakirjanik Corinne Rey oli koos oma tütrega jõudnud toimetuse lähedale, kui tema juurde ilmusid kaks üleni musta riietatud, maskides ja relvastatud meest ning käskisid tal avada turvakoodiga suletud ukse. Rey sõnul rääkisid ründajad soravat prantsuse keelt ning väitsid end olevat terroriorganisatsiooni Al-Qaeda võitlejad. Hoonesse pääsenud mehed tungisid seejärel hoone teisel korrusel asuvasse koosolekuruumi ning avasid ajakirjanike pihta Kalašnikovidest tule.

Päevalehe Le Parisien teatel oli rünnak hästi ette valmistud – ründajad teadsid, keda nad tapavad, nimetades ohvreid hüüdnimedega, mida ajakirjanikud kasutavad ka oma tööde juures. Veretöö kestis Rey sõnul vaid mõne minuti, mille jooksul tegid tapjad umbes poolsada lasku, peamiselt valangutena, ning põgenesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles