Prantsusmaal tulid pärast terrorirünnakut tänavatele tuhanded inimesed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mina olen Charlie» kuulutas küünaldest seatud sõnum Charlie Hebdo toimetuse ees.
«Mina olen Charlie» kuulutas küünaldest seatud sõnum Charlie Hebdo toimetuse ees. Foto: SCANPIX

Prantsusmaal tulid eile õhtul pärast terrorirünnakut satiirilehe Charlie Hebdo toimetusele tänavatele tuhanded inimesed, et väljendada pahameelt ja leina 12 inimese tapmise pärast ning toetust sõnavabadusele.

Politsei hinnangul kogunesid erinevates linnades tänavatele vähemalt 100 000 inimest. Marseille, Toulouse ja Lyoni võimud kinnitasid tuhandete inimeste liikumist tänavatel.

Pealinnas Pariisis koondus umbes 35 000 inimest rünnakupaiga lähedal asuvale Vabariigi väljakule (Place de la République). Meeleavaldajad kandsid solidaarsusest ohvritega silte ja plakateid «Mina olen Charlie» («Je suis Charlie)».

«Ei mingit hirmu! Sõnavabadus! Charlie!» kaikusid hüüded pealinna öös.

«Täna on inimesed koos tulnud kaitsma vabadust, kuid karta on, et äärmusliikumised saavad jõudu ja see juhtum veel lõhestab ühiskonda. Loodan, et paremäärmuslased ei saa sellest valimistel tuult tiibadesse, kuid karta on, et nii võib kergesti juhtuda,» rääkis küünalt ja Charlie Hebdo vana numbrit käes hoidev Manon soomlaste uudisteagentuuri STT ajakirjanikule.

Sõnavabadusele on laialdast toetust avaldatud ka kõikjal sotsiaalmeedias, kus levib samuti lause «Mina olen Charlie». Toetusmeeleavaldusi on korraldatud ka mitmetes Euroopa pealinnades, muu hulgas Londonis, Brüsselis ja Berliinis.

Politsei jahib endiselt kolme mõrtsukat, kes tapsid 12 ja haavasid umbes 20 inimest satiirilise nädalalehe Charlie Hebdo toimetuses.

Prantsuse telekanalid vahendasid kaadreid kahest musta rõivastatud mehest, kes jooksid pärast rünnakut toimetusest tänavale ja karjusid: «Allahu Akbar!».

Tegemist on rängima terrorirünnakuga Prantsusmaal vähemalt viimase kahekümne aasta jooksul.  

Prantsusmaa president Francois Hollande kuulutas õhtuses telepöördumises tänaseks välja rahvusliku leinapäeva. Viimastel andmetel kestab lein kolm päeva. Presidendi sõnul on keset suurt kurbust prantslaste suurimaks jõuks ühtsus.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon väljendas rünnaku pärast vapustust ja kutsus samuti inimesi ühtsusele.

«Selle koletu rünnaku eesmärgiks on lõhkuda. Me ei saa sellesse lõksu langeda,» ütles Ban.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles