Reformierakonda toetab juba 39 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Mumm / Postimees

Erakondade reitingu edetabelis kindlalt juhtiv Reformierakond kasvatas oma edu ka augustis, mil 39 protsenti parteieelistust omavatest inimestest lubas anda oma hääle just neile, selgub BNSi tellitud TNS Emori uuringust.

Mais toetas Reformierakonda 34, juunis 35 ja juulis 37 protsenti. Reformierakonna augustikuine toetus 39 protsenti pole nii kõrge olnud alates 2007. aastast, mil partei aasta keskmine toetusprotsent ulatus 38ni.

Kõige rohkem, 45 protsenti inimesi toetas erakonda 2007. aasta mais vahetult pärast massirahutuste järgset pronkssõduri kuju teisaldamist Tõnismäelt kaitseväe kalmistule.

Teisel kohal oleva Keskerakonna toetus tõusis augustis ühe protsendipunkti võrra 25 protsendini, juulis toetas Keskerakonda 24 protsenti.

Kõrgeim toetus oli tänavu Keskerakonnale mais, kui seda erakonda tahtis riigikogus näha 29 protsenti valimisealistest kodanikest. Juunis oli Keskerakonna toetus 26 protsenti.

Reformierakonnaga koos koalitsioonis oleva Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) populaarsus on augustis langenud. Kui juulis oli erakonnal toetajaid 18 protsenti, siis augustis kukkus see 14 protsendile.

Nii mais kui ka juunis toetas IRLi 16 protsenti küsitletutest. Tänavu oli toetus IRLile kõige kõrgem märtsis - 19 protsenti.

Neljandal kohal oleva Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetus kukkus augustis kümnele protsendile, juulis toetas sotsiaaldemokraate 11 protsenti valimisealistest kodanikest.

11 protsenti oli SDE toetus ka mais ja juunis. Aasta kõrgeim toetus oli sotsidel veebruaris - 16 protsenti. Märtsis ja aprillis oli sotsiaaldemokraatide toetus 12 protsenti.

Riigikogus esindatud erakondadest kasvatas augustis toetust ka Erakond Eestimaa Rohelised.

Kui juulis toetas rohelisi viis protsenti, siis augustis kasvas nende toetus seitsme protsendini. Juunis oli toetus rohelistele kuus protsenti. Tänavu on kõrgeim toetus rohelistele olnud aprillis, kui seda erakonda soovis riigikogus näha kaheksa protsenti valimisealistest kodanikest.

Rahvaliidu toetus jäi augustis võrreldes juuliga samaks - kolmele protsendile. Tänavu oli kõrgeim toetus Rahvaliidule juunis, kui erakonda soovis riigikogus näha neli protsenti valimisealistest kodanikest. Rahvaliidu toetus on tänavu kõikunud kuude lõikes kolme protsendi juures, samas näiteks veebruaris oli toetus sellele erakonnale vaid kaks protsenti.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog märkis, et Reformierakonna reiting jätkas augustis tõusu, mis on kestnud juba alates maikuust.

«Keskerakonna positsioon on olnud viimased kolm kuud suhteliselt stabiilne – muutumine vahemikus 24-26 protsenti. IRLi reiting on olnud aga suvekuudel suhteliselt ebastabiilne, mis vihjab kõhklema hoiakuga toetajate suhteliselt suurele osakaalule,» nentis Voog.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal ütles BNSile, et valitsuserakondade kõrge toetuse üks põhjus on see, et valitsus toimetab ühtselt ning ühes suunas.

«Majanduslikus mõttes on taastumine alanud ja eurotsooni pääsemine on tekitanud tuntavalt suuremat huvi Eestisse investeerimise vastu. Arvan, et kõrge toetus valitsusele näitab ka seda, et Eesti on teinud õigeid valikuid ja järgnevatel aastatel, kui teised riigid maksvad maksumaksja rahaga kinni laene, saame meie olla hoopis vabamad oma otsuseid tehes – olgu need siis ettevõtluskeskkonna parandamised või maksude alandamised tulevikus,» tõdes Michal.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles BNSile, et suured erakonnad jätkavad stabiilselt ja nende kohta ei ole midagi kommenteerida.

«Toimunud on üks suur muutus, see on IRLi langus. Näib, et isegi Sinimäed ja MRP ei toida enam nende reitingut avalikkuses. Reformierakond on nutikalt nende kantsid üle võtnud, mida oli ka oodata,» lausus Toobal.

SDE peasekretär Kalvi Kõva ütles BNSile, et sotside püsitoetajate hulk on viimastel aastatel olnud stabiilselt 10-12 protsenti ning need on valijad, kes sotsiaaldemokraatlikke väärtusi alati päevapoliitikast olulisemaks peavad.

«Algav valimishooaeg, mil poliitikast rohkem räägitakse, annab meile võimaluse kõigist ühiskonna liikmetest hoolivat poliitikat laiemalt tutvustada ja toetust SDE-le kasvatada,» rääkis Kõva.

«IRLi toetuse langus näitab seda, et tugevama koalitsioonipartneri varjus on raske silma paista isegi juhul, kui valitsusel tervikuna on võimalus anda optimistlikke sõnumeid. Valijate toetuse koore riisub ikka tugevam koalitsioonipartner,» nentis Kõva.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles TNS Emor 4.- 25. augustil 787 valimisealist kodanikku.

Neid vastanuid, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli augustis 34 protsenti. Viimaseid Emor erakondade toetusprotsentides ei arvestata – erinevalt Turu-Uuringute ASilt, mille küsitlusi tellib Postimees.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles