Eesti diplomaat: sakslased arutavad väga tõsiselt Prantsusmaal juhtunut

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliinis asuvasse Prantsuse saatkonda seati üles mälestuslaud terrorirünnakus hukkunutele austuse avaldamiseks.
Berliinis asuvasse Prantsuse saatkonda seati üles mälestuslaud terrorirünnakus hukkunutele austuse avaldamiseks. Foto: Harry Liivrand

Berliini Eesti saatkonna kultuuridiplomaat Harry Liivrand rääkis Postimehele, et Saksamaal on Pariisis toime pandud mõrvale reageeritud põhjalike aruteludega meedias ja juba eile õhtul korraldati Prantsusmaa saatkonna ees mälestusmiiting.

«Televisioonis on eile õhtust saadik pühendatud sellele koletule terroriaktile väga palju uudissaateid ja diskussioone,» rääkis ta. «Stuudios pole mitte ainult islami ja terrorismi eksperdid, vaid ka Saksamaale akrediteeritud Prantsuse ajakirjanikud seda kommenteerimas. Samuti võrreldakse Prantsusmaa ja Saksamaa islamikogukonna integratsiooni, hoiakuid ja käitumismotiive,» sõnas Liivrand.

Ka on oluliseks teemaks tõusnud väljastpoolt Euroopa Liitu siia saabuvate kodanike dokumentide tõsisem kontroll ja võimalikud muudatused reisireeglites. 

Liivrand rääkis, et põhiseisukoht on, et selle sündmuse põhjal ei saa anda üldist hinnangut Prantsusmaa viie miljoni liikmega islamikogukonna hoiakutele – tegemist on ikkagi ühe väikese usulise äärmusgrupi terroristliku poliitikaga sõnavabaduse ja demokraatia vastu.

Arutletakse ka, kas Prantsuse integratsioonipoliitika on läbi kukkunud, sest mõrvarid olid teise põlve Prantsuse kodanikud. Samas ei unustata mainimast,  et üks rünnaku ohvritest oli Prantsuse ühiskonda hästi integreerunud islamiusku politseinik.

«Saksamaa islamikogukonnast rääkides arutletakse võrdlevalt veel Saksamaal hiljaaegu ootamatult alanud PEGIDA (Patriootlikud Eurooplased Lääne Islamiseeriumise Vastu) liikumise üle. Sealjuures ei unusta saksa kommentaatorid rõhutamast, et Prantsusmaa ja Saksamaa islamikogukonnal on väga erinev taust – Prantsusmaa muhameedlased on pärit peamiselt riigi kunagistest kolooniatest, eelkõige Põhja-Aafrikast. Et aga kartus massimõrva mõjust Saksamaa radikaalsemale islamiliikumisele võib olla arvestatav, tunnistas mitu eksperti, samuti ohtu selle demagoogilisel ärakasutamisel PEGIDA poolt,» lisas Liivrand.

Toetusavaldusena sõnavabadusele, ajakirjandusele ja hukkunud kolleegidele avaldasid paljud Saksamaa ajalehed täna satiirilehe Charlie Hebdo karikatuure.

Liivrand osales ka ise eile Berliinis Prantsusmaa saatkonna ees toimunud mälestusmiitingul, kus paljud kandsid plakateid «Je Suis Charlie» («Mina olen Charlie»). Saatkonna ette toodi lilli ja küünlaid ning hoone ees mälestuslaual seisid ka 12 hukkunu pildid koos kaastundeavalduste raamatuga.

«Meeleolu oli harras ja ühtehoidev,» meenutas Liivrand. Mitmesaja inimesega mälestusmiitingul osales palju diplomaate, Saksa poliitikuid ja ajakirjanikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles