Mihkelson: EL leppis kokku vähimas

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi välispoliitika juht Javier Solana, Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner, Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja Euroopa Komisjoni president  Jose Manuel Barroso eilsel tippkohtumisel Brüsselis.
ELi välispoliitika juht Javier Solana, Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner, Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso eilsel tippkohtumisel Brüsselis. Foto: AFP / Scanpix

Eilne Brüsseli tippkohtumine lõppes üllatusteta ning kokku lepiti vähimas, leiab riigikogu Euroopa Liidu (EL) asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson.

«Nagu arvata võiski, leppisid valitsusjuhid kokku ELi ja Venemaa vahelise raamleppe kõneluste külmutamise ajani, mil Moskva on täielikult täitnud Medvedevi-Sarkozy rahuplaani,» kirjutas Mihkelson oma blogis.

Tema hinnangul on raske loota, et Venemaa taandab oma väed 7. augusti eelsetele positsioonidele, sest Kreml on vahepeal tunnustanud Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvust ning Lõuna-Osseetiaga sõlmitakse täna baasidelepe.

Mihkelsoni sõnul tähendab see, et Venemaa-ELi kõnelused lükkuvad teadmata kaugusesse.

«EL näitas eile, et vaatamata erimeelsustele sedavõrd hellas teemas nagu suhted Venemaaga, suudetakse ühist hoiakut kujundada. Olgu see siis nii madala ühisnimetajaga kui tahes,» märkis ta.

Kõige tähtsam on tema hinnangul see, et raamleppe kõneluste külmutamine on nüüdsest kogu Euroopa vastutus, mitte ühe või teise riigi mure.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles