Pevkur Pariisi tapatööst: sündmused said ikkagi alguse meediaväljaannete käitumisest

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sise- ja regionaalminister Hanno Pevkur.
Sise- ja regionaalminister Hanno Pevkur. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Siseminister Hanno Pevkuri TV3-le antud intervjuust jääb mulje, justkui viitaks ta, et väljaande Charlie Hebdo toimetuses toimunud tulistamine oli väljaande enda tegevuse süü. Pevkur ütles Postimehele, et selline tema mõte ei olnud.

Hanno Pevkur ütles eile TV3 uudistesaatele «Seitsmesed uudised»: «Kui vaadata ka neid traagilisi sündmusi Prantsusmaal, kus praeguseks hetkeks on ka juba üks politseinik hukkunud, siis need traagilised sündmused ikkagi said alguse, jah, meediaväljaannete enda käitumisest või seoses meediaväljaannete käitumisega. Ja samamoodi sellega, et see ei olnud ju üks pilapilt, vaid see oli selline pikaajalisem erinevate piltide koosmõju. Aga me ei tea neid taustasid ka lõpuni.»

Hanno Pevkur kinnitas Postimehele, et ei heida Charlie Hebdo toimetusele midagi ette, vaid kommenteeris lihtsalt kurjategijate käitumist, selle võimalikku ajendit.

«Möönan, et mu kommentaar oli ebaõnnestunud, kuna oli mitmeti tõlgendatav. Spekulatsioonid teemal, mis kurjategijaid ajendas või mis oli rünnaku põhjus ei olegi siinkohal olulised, kuna selline jõhker rünnak on igal juhul vastuvõetamatu ja tuleb hukka mõista,» ütles Pevkur Postimehele.

Pevkuri sõnul esitas TV3 reporter talle kaks küsimust. «TV3 küsimus puudutas ennekõike seda, et kas Eesti riik hakkab ütlema ette seda, mida meediaväljaanded võivad avaldada või mitte. Selle peale mina ütlesin, et Eestis on meedia- ja sõnavabadus ja mitte mingeid ettekirjutusi ei tule. Siis küsiti, et mis võis olla nende sündmuste põhjus või ajend. Siis oli vastus, et mul on raske ette kujutada, mis see ajend võis olla, aga võimalik, et see oli pikaajaline meediaväljaande poolt kasutatud vorm, see viis ründajad sellise käitumiseni,» selgitas Pevkur.

Siseministeerium saatis välja ka pressiteate, kus Pevkur taaskord oma väljaöeldut selgitab.

«Ma mõistan selgelt ja üheselt hukka rünnaku Charlie Hebdo ajakirjanike vastu ja seisan alati meedia- ning sõnavabaduse kaitsel. Mis puudutab minu kommentaari Charlie Hebdo rünnaku osas, siis see oli ajendatud eelkõige soovist mõista põhjuseid, mis võisid viia kurategijad nii võikale teole. Sellest ka minu lause, et me ei  tea veel nende sündmuste tausta, kuid nende traagiliste sündmusteni võis viia Charlie Hebdo poolt avaldatud erinevate piltide koosmõju,» vahendab siseministeerium Pevkuri sõnu.

Kolmapäeval tungisid relvastatud mehed Prantsuse ajakirja Charlie Hebdo toimetusse. Rünnakus satiirkirja Charlie Hebdo toimetusele sai surma 12 ja vigastada 11 inimest, kellest seitse said haiglast välja. Neli ohvrit jäid arstide hoole alla, nende seisund on raske, kuid mitte eluohtlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles