Lääne prefekt: tulevad ebamugavad otsused

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Kõplas
Kaido Kõplas Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Kuut maakonda hõlmava Lääne prefektuuri uus juht Kaido Kõplas lubab esmajoones võidelda kurijategijate musta tuluga, alluvaile tõotab ta ebamugavaid otsuseid, kirjutab Lääne Elu.

Lääne prefekt Kaido Kõplas, olete kogenud narkopolitseinik, kas Lääne prefektuurist saab Eesti kõige väiksema narkokuritegevusega piirkond?

Kuigi olen 15 aastat töötanud narkopolitseis, ei hakka ma narkopolitseid ülistama. See on üks osa politseist. Narkokuritegevus mõjutab kogu muud kuritegevust. Esmalt kavatseme tegelda varastatud asjade kokkuostuga. Kriminaaltulu tuleb ära korjata nii palju kui võimalik. Narkokaubandus käib sularahaga. Mida vähem võimalusi sularaha saada, seda parem. Diilerite püüdmine ei anna efekti, varastatud asjade kokkuostjad tuleb likvideerida. Kui väheneb narkokuritegevus, väheneb ka muu. Eile arutasime prefektuuri kriminaalbürooga, kuidas seda teha. Üritame. Kõik naeravad, et Kõplas on nii kaua narkokuritegevusega võidelnud ja võiks aru saada: see on tuuleveskitega võitlemine. Mina nii ei arva. Kui karistused on ranged, on võimalik narkokuritegevusega võidelda.

Millised korraldused alluvaile andsite?

Ma ei saa kõike öelda. Esmalt tuleb selgeks teha, kuhu varastatud asjad müüakse. Olen politseiametile teinud ettepaneku, et portaalides võiks kaupa müüa ainult deposiidi vahendusel. Praegu on kelmidel portaalide vahendusel väga kerge raha välja petta inimestelt, kellele lubatakse kaupa, aga ei anta. Näiteks mobiiltelefone. Kui portaalide kaudu tohiks müüa vaid deposiidi vahendusel, oleks üks kuritegeliku tulu teenimise võimalus jälle vähem. Praegu kasutab seda ainult osta.ee. Kelmide arv on väga suur ja ostan-müün-portaalide kaudu toimub suur osa neist.

Missugune juht Te enda meelest olete?

Ärritun suhteliselt harva. 15 aasta jooksul olen endast välja läinud vähem kordi kui ühel käel sõrmi. Karjuma pole kordagi hakanud. Olen paindlik, hindan meeskonda. Ma ei tee otsuseid paugutades, puusalt ega üksi. Üritan pakkuda alluvaile tuge ja stabiilsust. Ebapopulaarsed otsused tulevad.

Kaido Kõplas foto Ants Liigus (2) 

Mis laadi ebapopulaarsed otsused?

Inimeste töörutiin muutub. Tahame piirkonnapolitseinikele sisse seada töö mõõdikud. Nad peavad olema tänaval, inimestega suhtlema, kontoris istumine ei ole see. Võib-olla on see piirkonnapolitseinikele ebapopulaarne otsus.

Te juhite kuue maakonna politseid. Kas nii palju alluvaid on Teil varem olnud?

Prefektuuris töötab 540 inimest. Nii palju alluvaid ei ole olnud. Pindalalt kõige suurem prefektuur, 32 protsenti Eesti territooriumist. Läänemaal on murettekitavad kaklused ja lähisuhte vägivald. Mul on raske öelda, miks on vägivallakuriteod on sagenenud. Me saame teha teavitustööd, aga perevägivalda ära hoida on väga keeruline.

Kas Türi kuritegelikud kambad on kõige keerulisem ülesanne prefektuuris?

Probleemid on tekkinud võib-olla sellest, et politseid on vähe näha olnud ja politsei on vähe pingutanud.

Kas politsei on Türi kambast jagu saanud?

Me pöörame sellele nii palju tähelepanu kui võimalik. Väikestes kohtades ongi kampade probleem kõige suurem, sest inimestel on vähe tööd ja pruugitakse rohkem alkoholi. Järvamaal oleme küll olnud, aga me ei ole olnud nii nähtaval.

Kas politsei ei ole neist jagu saanud?

Kui otseselt öelda, siis jah, aga praegu teeme rohkem ennetustööd.

Kuidas mulluse politseireformi tulemustega rahul olete?

Reformi tulemusi saame hinnata oktoobris-novembris. Reformi mõte oli tuua politsei tänaval nähtavamaks. Tulemusi saame mõõta inimeste rahulolu ja turvalisuse kasvuga. Olen optimistlik.

Läänemaal lubati, et reformiga tuleb patrulle juurde, aga ei tulnud juurde.

Läänemaal ei ole patrulle juurde tulnud. Peame vaatama, kas kriminaalasjade menetlejaid on nii palju vaja. Oskan seda öelda veebruaris. Arvud vaatame lähiajal üle, sest karistus- ja menetlusseadustik on muutunud või muutumas.

Kui patrulle juurde ei tule, kuidas siis politsei nähtavus paraneb?

Piirkonnapolitseinike ülesanne on suhelda inimestega, sest nad ei pea enam kiirust mõõtma või muid asju tegema. Piirkonnapolitseinikul peab linnas või külas olema nii hea suhtevõrgustik, et ta oskab probleeme ette näha. Ta peab info kätte saama.

Täismahus intervjuud loe Lääne Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles