Anvelt: vägistaja ütles, et kõik sai alguse sellest, kui ohver pargis miniseelikus jalutas

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Andrus Kopliste / Järva Teataja

Sotsiaaldemokraadist justiitsminister Andres Anvelt ütles, et siseminister Hanno Pevkuri kommentaar kõlab, nagu oleks ajakirjanikud ise provotseerinud enda tapmise. Anvelt ei usu, et Pevkur tegelikult nii mõtleb.

«Ma lihtsalt ei usu, et ta niimoodi mõtleb. Iga kuritegu saab alguse kuriteo planeerimisest ja selle ettevalmistamisest. Terroriste on kuskil koolitatud, nad täidavad oma missiooni. Ei saa kunagi ohvrile mitte mingisugust süüd veeretada,» rääkis Anvelt Postimehele. Ta lisas, et terroristid otsivad ükskõik millist võimalust, et saada pilti. «See on nende ülim eesmärk.»

Anvelti meelest ei ole juriidiliselt ega moraalselt õiglane tõmmata kuriteo algusesse kannatanuid. Anvelt toob paralleeli, kus üks vägistaja selgitas ülekuulamisel, et tema tegu sai alguse siis, kui ohver suvel pargis miniseelikus jalutama hakkas.

«Ettekavatsetud kuritegu ei saa ohvri eelneva käitumise kaudu kuidagi õigustada. Või peab seda käsitlema kui hoiatust. Kas siis hoiatust sellest, et ajakirjandusel tuleks ettevaatlikum olla või sellest, et turvalisus ongi inimes(t)e enda asi, riik reageerib ainult tagajärgedele. Ka siit saab palju tõlgendusi,» kirjutas Anvelt ka oma Facebooki seinale.

Tema sõnul kurjategijad selliseid avaldusi ootavadki. «Julgen oma praktika pinnalt öelda, et planeeritava kuriteo motiiv saab olla kas kasumisoov (materiaalne, füüsiline), kättemaks või tähelepanu saavutamine. Antud juhul pole oluline, mis pilte keegi avaldas: terroristid otsisid tähelepanu ja seda ka saavutasid. Sündmused said alguse mitte piltide avaldamisest, vaid sellest hetkest, kui kurjategijad hakkasid planeerima ja ette valmistama oma tegu,» kirjutas Anvelt.

Pevkur jõudis vabanduses samale järeldusele

Hanno Pevkur ütles eile TV3 uudistesaatele «Seitsmesed uudised»: «Kui vaadata ka neid traagilisi sündmusi Prantsusmaal, kus praeguseks hetkeks on ka juba üks politseinik hukkunud, siis need traagilised sündmused ikkagi said alguse, jah, meediaväljaannete enda käitumise poolt või seoses meediaväljaannete käitumisega. Ja samamoodi sellega, et see ei olnud ju üks pilapilt, vaid see oli selline pikaajalisem erinevate piltide koosmõju. Aga me ei tea neid taustasid ka lõpuni.»

Hanno Pevkur kinnitas Postimehele, et ei heida Charlie Hebdo toimetusele midagi ette, vaid kommenteeris lihtsalt kurjategijate käitumist, selle võimalikku ajendit.

Anvelt nentis, et vabandades jõudis Pevkur ikkagi ringiga tagasi selleni, mida oma esimeses intervjuus mõtles - traagilised sündmused said alguse meediaväljaande enda käitumise poolt. «Ta viib vastutuse ajakirjanikele, nagu nad ise oleks provotseerinud enda tapmise. See kõlab õõvastavalt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles