Esimene koolipäev: täiskasvanud näidaku lastele liikluses head eeskuju

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik liiklust reguleerimas.
Politseinik liiklust reguleerimas. Foto: Peeter Langovits

Ehkki esimene koolipäev möödus politseile üle Eesti rahulikult, pidid Lõuna prefektuuri korrakaitsjad jalakäijate ja jalgratturite hoiatamiseks viled käiku laskma.

Põhja prefektuuri jaoks möödus esimene september küllaltki rahulikult, ühtki lastega seotud õnnetust Tallinnas ega Harjumaal ei juhtunud, ütles prefektuuri pressiesindaja Mihkel Loide Postimees.ee’le.

«Eile päeval tänavatel liiklust jälginud politseinike sõnul võib koolilapsi kiita, sest ei esinenud ühtki sellist juhtu, kus laps oleks valel ajal teele tormanud või autojuht poleks jalakäijate üle tee laskmiseks peatunud. Kindlasti tuleb meeles pidada aga seda, et lapsed lähevad hommikuti kooli ja tulevad sealt hiljem ära ka edaspidi, mitte ainult esimesel septembril,» rõhutas Loide.

Lõuna prefektuuri liiklustalituse ülemkomissar Marek Tiiratsi sõnul möödus esimene koolipäev rahulikult ka Lõuna-Eestis - ühtegi õnnetust lastega ei juhtunud.

«Politsei oli aktiivselt väljas kõigis kuues Lõuna prefektuuri teeninduspiirkonnas asuvas maakonnas, kus korrakaitsjad suunasid liiklusreegleid järgima nii lapsevanemaid kui lapsi,» ütles Tiirats.

Ta rõhutas, et lapsele on tähtsaks eeskujuks vanemad, mistõttu peavad täiskasvanud ka ise liikluseeskirju järgima ning liikluses õigesti käituma.

Eile alustas Lõuna prefektuur kampaaniat, mille raames kasutavad politseinikud septembri esimesel nädalal koolilastele ohutuma liiklemise tagamiseks vilesid.

Vilet kasutatakse eelkõige jalakäijate ning jalgratturite tähelepanu tõmbamiseks. Esimesel koolipäeval pidid politseinikud nii mõnegi liikleja korralekutsumiseks vilet ka kasutama.

Lääne regioonis möödus esimene koolipäev meeleolukalt ja õnneks ei juhtunud esimesel koolipäeval lastega ühtegi õnnetust. «See on hea märk sellest, et ilmselt oldi kodudes esimeseks koolipäevaks kenasti valmistutud ja põhitõed meelde tuletatud. Laste kooliteed olid õppeasutuste vahetus läheduses üheskoos turvalisemaks muutmas ja vajadusel abi osutamas nii politseiametnikud kui ka abipolitseinikud, piirivalveametnikud, munitsipaalpolitseinikud kui ka turvatöötajad - ühtekokku 140 inimest üle kogu regiooni,» selgitas vanemkomissar Kaja Kukk.Sel ajal kui lapsed aktustel olid ning õppeaastat sisse juhatasid, teostasid patrullid tavapärast liiklusjärelevalvet.

Avastati kokku 65 erinevat rikkumist, paljude puhul oli võimalik piirduda vaid suulise hoiatusega.

«Soovime, et kogu õppeaasta mööduks õnnetusteta ning loodame, et liiklejatel jätkub hoolivust ja üksteisega arvestamist igasse päeva. Täiskasvanud liiklejatel soovitame mõelda sellele, et nemad on need, keda lapsed kipuvad käitumise osas jäljendama: seega tasub jälgida, kus teed ületatakse või kuidas turvavarustust kasutatakse,» lisas Kukk.

Ida prefektuuri kõikides osakondades möödus 1. september samuti rahulikult. Ühtegi intsidenti ei registreeritud.

Alates eilsest kuni nädala lõpuni on ka Ida-Eestis koolide ja lasteasutuste ülekäiguradade läheduses politseinikud, kes jälgivad olukorda.

Politsei eesmärk on turvalisuse pakkumine mitte karistamine. Abiks on ka abipolitseinikud ja turvafirma töötajad.

Ida prefektuuri politseinikud kiidavad sõidukijuhte, kes on viisakad ja annavad teed jalakäijatele. Sõidukijuhtidele meeldetuletus, et õppeaasta alles algas ja tuleb olla tähelepanelik, sest lastel läheb aega liikluskeerisega harjumiseks.

Eile külastasid Narva politseiosakonna juht Reeno Kullamä ja Ida prefektuuri prefekt Tarmo Kohv mitut kooli, kus nad kinkisid esimese klassi õpilastele koolipäevikud, mis oli tehtud koostöös Narva linnavalitsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles