Rõivas nimetas Pevkuri väljaütlemist ebaõnnestunuks

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas
Peaminister Taavi Rõivas Foto: Erik Prozes / Postimees

Peaminister Taavi Rõivas möönis, et tema erakonnalaaslase siseministri väljaütlemine Pariisi terroriakti teemal oli ebaõnnestunud, kuid rõhutas, et Hanno Pevkur ei üritanud Prantsusmaal aset leidnud tragöödiat õigustada.

«Ta ütles ka intervjuus et mõistab hukka igasuguse terrorismi ja see on ka minu seisukoht. Isegi kui minna libedale teele ja hakata spekuleerima, mis võisid need ajendid olla, siis mingil juhul ei saa öelda, et terrorismil oleks kunagi õigustus. Isegi selles ebaõnnestunud sõnastuses ei soovinud Hanno Pevkur seda sündmust poole sõnagagi õigustada,» rääkis Rõivas.

Peaministri sõnul pole mõtet Pevkuri sõnavõtust otsida sõnumit, mida seal polnud. «Põhjendusi, mitte õigustusi, on hakanud otsima ka mitmed ajakirjanikud. Arvan, et meil kõigil tasub spekulatsioonidest hoiduda.»

«Mis iganes nende terroristide mõttes oli, siis mitte miski ei õigusta vägivalda ega tapmist. Miski ei õigusta rünnakut meie ühiste väärtuste vastu,» lisas ta.

Siseminister Hanno Pevkur ütles eile TV3 uudistesaatele «Seitsmesed uudised»: «Kui vaadata ka neid traagilisi sündmusi Prantsusmaal, kus praeguseks hetkeks on ka juba üks politseinik hukkunud, siis need traagilised sündmused ikkagi said alguse, jah, meediaväljaannete enda käitumise poolt või seoses meediaväljaannete käitumisega. Ja samamoodi sellega, et see ei olnud ju üks pilapilt, vaid see oli selline pikaajalisem erinevate piltide koosmõju. Aga me ei tea neid taustasid ka lõpuni.»

Pevkur põhjendas täna oma väljaütlemist sellega, et ei heida Charlie Hebdo toimetusele midagi ette, vaid kommenteeris lihtsalt kurjategijate käitumist ning selle võimalikku ajendit.

Pevkuri sõnul esitas TV3 reporter talle kaks küsimust. «TV3 küsimus puudutas ennekõike seda, et kas Eesti riik hakkab ütlema ette seda, mida meediaväljaanded võivad avaldada või mitte. Selle peale mina ütlesin, et Eestis on meedia- ja sõnavabadus ja mitte mingeid ettekirjutusi ei tule. Siis küsiti, et mis võis olla nende sündmuste põhjus või ajend. Siis oli vastus, et mul on raske ette kujutada, mis see ajend võis olla, aga võimalik, et see oli pikaajaline meediaväljaande poolt kasutatud vorm, see viis ründajad sellise käitumiseni,» selgitas Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles