Charlie Hebdo: naeruga hirmu vastu

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pärastlõunal kogunesid sajad inimesed Tallinnasse Vabaduse väljakule, et mälestada Prantsusmaa terroriaktis hukkunuid ning avaldada toetust sõnavabaduse kaitseks. 

Vabaduse väljakut ehtisid satiirilise nädalalehe Charlie Hebdo karikatuurid, mis nii mõnelegi mõistmatuks on jäänud ning pannud arvama, et need on provokatiivse alatooniga. Mälestusürituse organiseerija Kaido Goutt on aga täiesti teist meelt ning ürituse üheks korraldamise põhjuseks oligi ohvrite sõnumite edasi andmine. 

«Tahan edasi anda seda, mida nemad tahtsid öelda. Pärast sellist terrorirünnakut poleks olnud nende sõnum püstitada immigratsiooniteemalisi küsimusi. Olen Charile Hebdo’d mitu aastat regulaarselt lugenud. Tundsin neid inimesi ja nende kirjutamisviisi,» ütles Goutt, kelle sõnul pole paljud inimesed lehte lahtigi teinud ning avaldanud arvamust liigselt kiirustades. 

«Ma ei taha, et Charlie Hebdo’d rassismis süüdistatakse. Kes on seda lugenud, teavad, kui tugevalt antirassistliku vooluga nad on. Tüüpiline vasakpoolsus, mille üle nalja visatakse.» 

Goutt selgitas, et kui tavaliselt kujutab ajakirjandus terrorismi väga hirmutavates toonides, siis Charlie Hebdo ajakirjanikud toimisid teisiti. «Nad valisid hirmu vastu naeru. Nad ei kummardanud hirmu ees, vaid panid rõõmsalt vastu.» 

Tallinnas töötavad prantslased Carlos ja Gregory nõustusid mälestusürituse korraldajaga. «On mõeldamatu, et keegi võiks arvata, et nad olid selle ära teeninud,» ütles Gregory. «Inimesed võtavad seda väljaannet vaid esikaane järgi, kuid ei vaadata sisse, kus toimub tegelikult sisuline debatt,» selgitas ta ning lisas, et see on lihtsalt prantslaste üks viis, kuidas asjade üle arutada. «Pole vahet, kas ma nõustun seisukohaga või mitte, oluline on õigus arutada.»

Noormehed kardavad, et terroriakt võib tekitada ühiskonna lõhestumist ja liigset üldistamist. «See on väga ohtlik, kui moslemi ja terroristi vahele pannakse võrdusmärk,» ütles Carlos ning lisas, et praegu on kõige olulisem kokku hoida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles