Postimees Pariisis: terrori mõjule astutakse vastu pastakatega

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pariisi kesklinnas on täna pealtnäha suhteliselt rahulik ja vaikne, ehkki jätkuvalt on näha tavalisest enam korrakaitsjaid ja suur hulk pariislasi peatub oma igapäevatoimetuste keskel ka mõnes neist paigust, kus terrorirünnaku ohvritele austust avaldatakse.

Inimesed toovad lilli, küünlaid ja kirjutusvahendeid Vabariigi väljakule (Place de la République). Emotsioonid on erinevad – on näha nii pisaraid kui viha. «Seda ei saa sõnadesse panna,» räägib Lucie - tema on üks neist, kes monumendile pisarsilmi läheneb.

«Ma tulin siia selleks, et näidata - mind ei hirmuta minu omas kodus mingid terroristid,» teatab märksa sõjakamalt meelestatud Nicolas. Ta seisab väljakule tekkinud suure kirjutusvahendite hunniku kõrval ja on ka ise sinna äsja ühe pastaka visanud. «Ma tegin seda selle pärast, et näidata - meid ei saa vaikima sundida ja meie kõige tugevam relv on sõnad,» kinnitab ta.

On ka neid, kes kinnitavad, et kõige enam tulid nad sinna lihtsalt selle pärast, et avaldada austust mõttetus vägivallas hukkunutele. «Ma ei usu, et sellise vägivalla puhul saab mingist erilisest mõttestatusest rääkida, tegemist on ikkagi lihtsalt kinnisideega inimestega,» ütleb näiteks Marie. 

Moslemeid süüdistavaid seisukohti ma väljakul ei kuule, küll aga taban ühe jutuajamise, kus tuntakse eile koššer-poes toimunud rünnaku pärast muret, ega ometi ei järgne veel juutide vastu suunatud rünnakuid.

Ohvreid kaasa toonud rünnakuid ei ole pärast pantvangidraamasid õnneks enam seni rohkem olnud. Küll aga on mitmel pool Prantsusmaal pandud toime vihakuritegusid moslemite vastu - soditakse mošeede seinu, toimunud on plahvatusi ja tulistamisi ning Korsikal riputati ühe palvemaja ukse kohale seapea.

Lilli asetatakse väljaku keskel seisva Vabariigi monumendi (Le Monument à la République) jalamile. Lisaks panevad inimesed küünlaid ja lilli väljaku katteplaatidele maha.  Küünalde ja lillede kõrvale kirjutusvahendite heitmine  on saanud üldiseks rituaaliks - neid näeb suurtes hunnikutes ja neistki on mõnes kohas kujundatud nimi «Charlie». 

Paljudes Prantsusmaa linnades, toimusid täna rahvarohked protestimarsid ja seda seoses 17 elu nõudnud terrorirünnakute ning kahe pantvangidraamaga, kus kaotasid elu ka kolm ründajat.

Pariisis toimub suur ühtsusmarss homme ning see toob kokku riigipäid ja valitsusjuhte üle kogu Euroopa. Mõningad meediaväljaanded nimetavad seda toimumiskoha järgi ka Vabariigi marsiks.

Siseminister Bernard Cazeneuve kinnitas, et Prantsusmaa teeb kõik nii enda kodanike kui saabuvate külaliste julgeoleku tagamiseks. Sealjuures jääb riigis veel paariks nädalaks kehtima kõrgeima astme häireolukord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles