Otsekajastus Pariisi ühtsusmarsist

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Me oleme kõik Charlie'd, kinnitab loosung Pariisis.
Me oleme kõik Charlie'd, kinnitab loosung Pariisis. Foto: Mihkel Maripuu

Pariisis täna Eesti aja järgi kell 16:00 Vabariigi väljakul alanud ühtsusmarsile kogunes tuhandeid inimesi.

23.05: Politsei teatel möödus ühtsusmarss neile rahulikult ning õhtuks ei olnud teatatud ühestki vahejuhtumist, mis oleks korrakaitsjate sekkumist nõudnud.

20:50: Lisaks mitmele Prantsusmaa linnale on solidaarsust näitamas ka Kanada. Nimelt marsib peamiselt prantsuse keelt kõnelevas Montreali linnas umbes 25 000 inimest, mälestamaks terrorirünnakus hukkunuid.

19:49: Pariisi ühtsusmarss on suurim meeleavaldus Prantsusmaa ajaloos.

19:40 Prantsusmaa tänavatel marsib terrorismi vastu vähemalt 3,3 miljonit inimest.

Foto: Mihkel Maripuu

19:05 «Me tulime siia Prantsusmaa inimestele austust avaldama. Me seisame teiega,» ütles Briti peaminister David Cameron intervjuus.

18:55 Berliinis avaldab prantslastele toetust umbes 180 000 inimest.

Foto: MARKUS SCHREIBER/AP

18:25 Uudisteagentuuri AFP andmetel on väljaspool Pariisi tänavatele marssima tulnud üle miljoni inimese.

18:00 Pariisi on saabunud üle 50 riigijuhi.

Vasakult: Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, Mali president Ibrahim Boubacar Keita, Prantsuse president Francois Hollande, Saksamaa kantsler Angela Merkel, ELi president Donald Tusk, Jordaania kuninganna Rania
Vasakult: Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, Mali president Ibrahim Boubacar Keita, Prantsuse president Francois Hollande, Saksamaa kantsler Angela Merkel, ELi president Donald Tusk, Jordaania kuninganna Rania Foto: MICHEL EULER/AP

15:55 Kui eile nägi väljakul eelkõige vaikselt leinavat rahvast, siis täna on siin hoopis rohkem elu - hüüdeid ja plaksutamist.

15:40 Nii kaugele, kui ühe platsiäärse söögikoha teiselt korruselt näeb, paistavad rahvahulgad. Rohkelt on näha Prantsuse lippe, silmatorkavuselt teisel kohal on Ukraina lipud.

15:10 Proua Noblet hoiab käes oma abikaasa joonistatud pilti Charlie Hebdo karikaturistist Jean Cabut’st. Härra Noblet oli Cabut’ga mitu korda kohtunud ja leiab, et tegemist oli suurepärase inimese ning karikaturistiga. «Ta oli ingel,» kinnitab proua.

14:45 Alain Tel Sakarian tuli siia selle pärast, et avaldada austust Charlie Hebdo toimetuses maha lastust Bernard Maris'ele. Sakariani jaoks oli tegemist äärmiselt olulise mõtlejaga, kes suutis majandust mõtestada mitte ainult rikaste keskselt. Ehkki Sakariani jaoks on väga olulisel kohal ebavõrdsusega võitlemine, ei arva ta, et terrorirünnakud oleks otseselt sellega seotud. Ta peab süüdlaseks pigem ebaadekvaatset poliitikat ja ekstremismi esiletõusu.

14:35  «See ei ole praegu ainult Prantsusmaa hetk enam, kogu maailm peab väljendama oma vastuhakku sellisele barbaarsusele,» kinnitab Philippe, kes on Vabariigi väljakule tulnud koos tütardega. Nende plakat kuulutab mehe sõnul, et tegemist on inimlikkuse küsimusega ning kõik, kes seisavad humanistlike väärtuste poolel, on siin ühendatud.

14:15 Rahvas koguneb Vabariigi väljakule. Erinevat etnilist päritolu noored mehed (umbes 20ndates) on roninud Vabariigi monumendi otsa ja karjuvad «Charlie!» ja «Liberté!». 

13:40 Twitteris levivad märksõnaga #JeSuisCharli mitmed pildid selles, mis paradiisis praegu tegelikult toimub.

«Tere, Allah, meie oleme kolm Pariisi märtrit!» «Mina olen Charlie!»
«Tere, Allah, meie oleme kolm Pariisi märtrit!» «Mina olen Charlie!» Foto: twitter

13:20 Sündmust filmima asuva videomeeskonna jaoks on platsi serva püstitatud kraana ja tõstuk, mis viivad nad peagi kõigi peade kohale.

Foto: twitter

13:00 Prantsusmaa parempoolse erakonna Front Nationale'i juht Marine Le Pen ühtsusmarsil ei osale, ent sellegipoolest on paar Charlie Hebdo fänni otsinud üles hulga ajakirjas temast ilmunud karikatuure ning selgitavad, mida nemad temast arvavad.

12:40 Ehkki ametliku alguseni, mil marsiga liituvad ka välisriikide esindajad, on veel kolm tundi, on väljakule kogunenud juba tuhandeid inimesi. Teiste seas torkavad silma Prantsuse lippe ja t-särke kirjaga «JeSuisCharlie» müüvad inimesed. 

12:30 Mitmed metroopeatused on julgeolekukaalutlustel juba suletud. Pariisis kehtib endiselt kõrgeima astme häireolukord ning julgeoleku tagamiseks on tänavatel tuhandeid korrakaitsjaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles