Elukaaslased korraldasid rekordilist amfetamiiniäri

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandlane Ronny Jansen tellis Eestisse kokku kuus tonni APAANi (pildil tünnides), millest saanuks valmistada kolm tonni amfetamiini.
Hollandlane Ronny Jansen tellis Eestisse kokku kuus tonni APAANi (pildil tünnides), millest saanuks valmistada kolm tonni amfetamiini. Foto: Maksu- ja tolliamet

Pärnumaal elanud Hollandi kodanik Ronny Jansen oli pealtnäha ettevõtlik perepea. Reedel mõistis Pärnu maakohus ta üheksaks aastaks vangi seoses narkokuritegevuse Euroopa rekordjuhtumiga – Jansen toimetas Eestisse kolme tonni amfetamiini valmistamiseks vajalikku lähteainet.

2013. aasta juulis hakkas tolliametnikele Tallinnas silma Hiinast tulnud ebatavaline kaubalast – tünnide viisi puhastusainet. Kokku neli tonni. Tellijaks oli Pärnumaale registreeritud ettevõte. Kahtlasest kaubasaadetisest võeti analüüs.

Selgus, et kaubadokumentides näidatud aine keemilisest koostisest oli asi kaugel. Tegemist oli APAANiga (alfa-fenüülatsetoatsetonitriili ingliskeelne lühend – toim), tol hetkel Eestis legaalse ainega. Euroopa kolleegide kogemustest teati, et tegemist on amfetamiini valmistamiseks vajaliku põhilähteainega.

«Sellest hetkest oli meie jaoks asi selge ja läks põhjalikumaks uurimiseks,» ütles maksu- ja tolliameti uurimisosakonna narkogrupi juht Urmet Tambre. Kauba tellija oli aastaid Pärnumaal Audru vallas eestlanna Ingaga (36) pealtnäha idüllilist pereelu nautiv hollandlane Ronny Jansen (46).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles