Vooglaid: Charlie Hebdo tegelased ei olnud süütud kangelased

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varro Vooglaid
Varro Vooglaid Foto: Peeter Langovits

Vägivald pole küll probleemide lahenduseks, kuid Charlie Hebdo töötajad polnud ka süütud kangelased, sest pühendusid teiste inimeste mõnitamisele ja alandamisele, leiab SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks juhataja Varro Vooglaid.

«Ma ei leia, et vägivald oleks probleemide lahendamisel kohaseks meetmeks,» kirjutab Vooglaid oma blogis. «Ent just samuti ei leia ma, et teiste inimeste tõekspidamiste ja uskumuste mõnitamine, naeruvääristamine ning pühaduse teotamine (just nagu nt pornograafia levitamine) oleks hüve, mida tuleks sõnavabaduse ülla loosungi all kaitsta,» jätkab ta. 

«Ma ei arva, et teistele inimestele sihilikult haiget tegemises ja nende tunnetel tallamises oleks midagi õilsat. Charlie Hebdo eestvedajad ei ole oma tegevusega maailma rikastanud, vaid põhjustanud üksnes lõhestumist, valu ja kibestumist,» leiab Vooglaid.

«Kahtlemata on traagiline, et ajakirja toimetaja ja töötajad maha lasti ning nende lähedastele tuleb kaasa tunda. Loomulikult on kahetsusväärne, et need, kes tule avasid, nägid vägivallas lahendust. Kuid samas ei tohi unustada, et Charlie Hebdo tegelased ei olnud süütud kangelased – tegu oli inimestega, kes pühendasid oma elu teiste inimeste mõnitamisele ja alandamisele, kasutades väga paljude haavamiseks mitte tulirelva, vaid pliiatsit. Kõnekas on asjaolu, et algusaegadel oli ajakirja loosungiks «õel ja vastik»,» viitab ta.

«Ilmselt oleks aeg uuesti meelde tuletada, et igasugune vabadus peab käima käsikäes kaasneva vastutuse tunnetamisega,» kirjutas Vooglaid ning viitas paavst Johannes Paulus II sõnadele: «Kui vabadus enam ei tunnista ega austa oma olemuslikku sidet tõega, eitab ja hävitab ta iseennast ning muutub teiste hävitamise teguriks.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles