Leedu 1991. aasta jaanuarisündmuste kohtuasja arutamine võib alata sel suvel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvitu mees seisab 1991. aasta 13. jaanuaril Vilniuse teletorni ees silmitsi Nõukogude liidu tankiga.
Relvitu mees seisab 1991. aasta 13. jaanuaril Vilniuse teletorni ees silmitsi Nõukogude liidu tankiga. Foto: Wikipedia

1991. aasta jaanuarisündmuste aastapäeva foonil jätkub Leedu peaprokuratuuri teatel asjaosaliste tutvumine mullu novembris lõpule jõudnud kohtueelse uurimise materjalidega.

Kui materjalidega tutvumiseks ette nähtud aeg ümber saab, saadab prokuratuur asja kohtusse. Ilmselt juhtub see selle aasta suvel, teatas peaprokuratuur.

Peaprokuratuur teatas mullu novembris, et on lõpetanud 1991. aasta 13. jaanuari sündmuste eeluurimise, mille käigus on kahtlusaluste nimekirja kantud 69 Vene, Ukraina ja Valgevene kodanikku.

Suurem osa neist varjab end välismaal ja hoiab kohtumõistmisest kõrvale, nende kohta on välja antud Euroopa vahistamiskäsk ja nad on kuulutatud rahvusvaheliselt tagaotsitavaks.

Uurimine otsustati lõpetada, kuna leiti, et kõik tõendid kahtlusaluste süü kohta sõjaroimades ja inimsusvastastes kuritegudes on suudetud eeluurimise käigus kokku koguda, seletas prokuratuur.

1991. aasta 13. jaanuari varahommikul hukkus Nõukogude armee ning erivägede katses vallutada Vilniuse teletorn 14 relvitut inimest, kannatada sai üle tuhande rahumeelse inimese.

1991. aasta veresauna ohvrite mälestusüritused leiavad aset pühapäeval. Parlamendis toimub Leedu riigi kaitsjate traditsiooniline kokkusaamine ning avatakse näitus Maidanist, sündmuse meenutamiseks süüdatakse traditsioonilised lõkked seimihoone ja Vilniuse teletorni juures.

Teist korda viiakse läbi Meelespealille aktsiooni, kus elanikke kutsutakse kinnitama rinnale meelespealillemärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles