Ossinovski taotleb kirjanik Andrei Ivanovile eriteenete eest kodakondsust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Andrei Ivanov
Kirjanik Andrei Ivanov Foto: Toomas Tatar / Postimees

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski tegi täna valitsusele ettepaneku anda Eestis elavale ja siin tegutsevale kodakondsuseta eestivene kirjanikule Andrei Ivanovile eriliste teenete eest Eesti kodakondsus.

Ossinovski märkis ettepanekus, et Tallinnas sündinud ja Tallinna Ülikooli vene filoloogia eriala lõpetanud Ivanov on Eestis elavatest kirjanikest kõige pärjatum ning alates 2007. aastast on ta pälvinud mitmeid kirjandusauhindu nii USAs, Venemaal kui Eestis.

Ossinovski sõnul on praeguseks eesti keeles ilmunud kõik tema romaanid ja enamik jutustustest, samuti on ilmunud saksakeelseid tõlkeid ning kaht romaani tõlgitakse prantsuse keelde. Ivanovi loomingut on avaldatud ajakirjades Vikerkaar, Tallinn, Võšgorod, Uued Pilved, Novõi Žurnal (New York) ja Zvezda (Peterburi). Ivanov kuulub alates 2012. aastast Eesti Kirjanike Liitu, märkis minister.

«Oma teostega aitab Andrei Ivanov mõtestada Eesti ühiskonna olulisi sotsiaalseid protsesse ning avab eestikeelsele lugejale eestivenelaste mõttemaailma ja hingeelu. Ei saa jätta märkimata, et Ivanovi teosed, mis pälvivad järjest suuremat rahvusvahelist tähelepanu, aitavad kasvatada Eesti tuntust mitmekesise maailmatasemel kultuuriga riigina,» ütles Ossinovski.

Oma teostega aitab Andrei Ivanov mõtestada Eesti ühiskonna olulisi sotsiaalseid protsesse ning avab eestikeelsele lugejale eestivenelaste mõttemaailma ja hingeelu.

Ivanovile eriliste teenete eest kodakondsuse andmiseks tegi Ossinovskile novembri lõpus ettepaneku Tallinna Ülikooli rektor Tiit Land.

Kodakondsuse seadus näeb ette, et valitsus võib anda teaduse, kultuuri, spordi või muul alal osutatud eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse aastas kuni 10 inimesele.

Viimati sai 2012. aasta alguses eriliste teenete eest kodakondsuse rahvaluuleteadlane, Peterburi religiooni ja filosoofia instituudi professor Isidor Levin, kes varem oli Venemaa kodanik. Enne seda sai eriteenete eest kodakondsuse kolm inimest nii 2009. kui 2008. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles