Herkel kahtleb Venemaa Euroopa Nõukogu liikmesuse peatamises

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herkeli hinnangul on raske ennustada, kui otsustavaid samme on Ministrite Komitee Venemaa suhtes valmis astuma. Pildil on Vene president Dmitri Medvedev tänasel kohtumisel Armeenia presidendi Serž Sargsjaniga.
Herkeli hinnangul on raske ennustada, kui otsustavaid samme on Ministrite Komitee Venemaa suhtes valmis astuma. Pildil on Vene president Dmitri Medvedev tänasel kohtumisel Armeenia presidendi Serž Sargsjaniga. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Sisulised põhjendused Venemaa liikmesuse peatamiseks Euroopa Nõukogus on pärast Gruusia sündmusi tugevnenud, kuid poliitiline valmisolek ja protseduur võivad otsust muuta, leiab Andres Herkel.

«Kaasa võivad mängida mitmed asjaolud, sealhulgas üksikute riikide ja poliitikute huvid, mõtlemise aeglus, illusioon Venemaad Gruusiaga lepitada,» kirjutab Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni juht ja riigikogu liige Andres Herkel oma blogis.

Tema sõnul on organisatsioonist väljaarvamine Ministrite Nõukogu pädevuses. Parlamentaarne Assamblee saab rakendada kahte sanktsiooni: peatada Venemaa delegatsiooni volitused või hääleõigus. Herkel andis eile allkirja algatusele Vene delegatsiooni volituste peatamiseks, millega tulid välja ENPA raportöör Gruusia küsimuses ja liberaalide fraktsiooni juht Matyas Eörsi Ungarist ning Kristiina Ojuland.

«Eörsiga eile telefoni teel rääkides jäi kõlama põhjendus, et kuna Gruusia tuleb 29. septembril algavale assamblee istungile täiesti uue delegatsiooniga, siis on protseduuriliselt väga lihtne vaidlustada nende delegatsiooni volituste kinnitamine,» kirjutas Herkel ning lisas, et kergesti võib tekkida olukord, kus ei arutata mitte Venemaa volitusi, vaid hoopis Gruusia volitusi.

ENPA presidendi Lluis Maria de Puig’i senised avaldused konflikti kohta on Herkeli hinnangul hambutud ja lähtuvad peamiselt sellest, et mõlemad pooled on süüdi.

Herkeli sõnul on ENPAs arengud pooleli ja raske on ennustada, kui otsustavaid samme on valmis astuma Ministrite Komitee.

«Venemaa tüüpilist käitumist arvestades võib ehk ennustada, et kui Euroopa demokraadid pärast raskeid ja keerulisi debatte peaksidki jõudma terava otsuseni, et paariariigi koht pole väärtuspõhises organisatsioonis, siis astub Venemaa sammu ettepoole ja lahkub ise,» nentis Herkel.

Ta leiab, et siiski ei ole kahtlust, et venelaste esimene valik on Euroopa Nõukogu veelkord pehmeks teha.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles