Süüria eitab teadet salajase tuumatehase ehitamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajäätmetega tünn
Tuumajäätmetega tünn Foto: Reuters / Scanpix

Süüria eitas täna nädalavahetusel levinud teadet, mille kohaselt president Bashar al-Assadi režiim ehitab salajast maa-alust tuumatehast eesmärgiga töötada välja tuumarelv, edastas riiklik uudisteagentuur SANA.

«Süüria eitab sääraseid süüdistusi,» edastas SANA, süüdistades Saksa ajakirja Der Spiegel valede ja naeruväärsete süüdistuste avaldamises.

Der Spiegel kirjutas nädalavahetusel luureallikatele viidates, et tehas asub Süüria lääneosas raskesti ligipääsetavas mägipiirkonnas umbes kahe kilomeetri kaugusel Liibanoni piirist.

Tehas on ehitatud Qusayri linna lähedale ning sellel on juurdepääs nii veeressurssidele kui elektrienergiale, kirjutas ajakiri.

Der Spiegeli teatel kahtlustavad lääne eksperdid, et koodnimetust Zamzan kandva projekti eesmärgiks on tuumareaktori või rikastustehase ehitamine.

Süüria režiim on toimetanud objektile 8000 kütusevarrast, mis olid mõeldud Al-Kibari tuumarajatise jaoks.

2007. aastal rünnati Süürias Al-Kibaris asuvat tuumaobjekti. Arvatakse, et õhurünnaku korraldas Iisrael, kuid juudiriik ei ole seda kunagi tunnistanud.

Der Spiegel kirjutas, et Zamzani projektiga võivad olla seotud ka Põhja-Korea ja Iraani eksperdid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles