Hiina ajaleht: lääs maksab kolonialismi eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terrorirünnakud tõid Prantsusmaal tänavatele politsei- ja sõjaväepatrulle.
Terrorirünnakud tõid Prantsusmaal tänavatele politsei- ja sõjaväepatrulle. Foto: SCANPIX

Usulised ja kultuurilised pinged, millega lääs praegu silmitsi seisab, on kättemaks orjapidamise ja kolonialismi eest, kirjutas Hiina riiklik ajaleht teisipäeval pärast islamistide rünnakut Prantsuse satiiriväljaandele Charlie Hebdo.

Ajalehe Global Times juhtkiri nimetas nädalavahetuse hiigelmeeleavaldusi Pariisis ja mujal valuvaigistiteks, mis ei suuda peatada süvenevat tsivilisatsioonide kokkupõrget.

«See, mida lääne arenenud ühiskonnad praegu läbi elavad, on tasu orjapidamise ja kolonialismi eest, mis viis praeguste demograafiliste struktuurideni,» kirjutas valitsevale kommunistliku partei häälekandja.

«Immigrantide probleem on sünnitanud Euroopas äärmusparempoolsuse, mis muudab konfliktid praktiliselt lahendamatuks.»

Pühapäeval osales Pariisis ühtsusmarsil rünnakuohvrite mälestuseks ja sõnavabaduse toetuseks umbes 1,5 miljonit inimest, sealhulgas kümneid maailma riigi- ja valitsusjuhte.

Global Timesi hinnangul ei saa meeleavaldused olulisi tulemusi anda.

«Hoolimata oma muljetavaldavast suurusest, meenutas Pariisi pühapäevane solidaarsusmarss raskele haigele valuvaigistite andmist. Kui rahu taastatakse ja ajakiri jätkab oma poliitikat islami suhtes, seab see Prantsuse valitsuse raskesse olukorda ning muutub Euroopa tsivilisatsioonide kokkupõrke sümboliks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles