Austraalia peaminister vihastas Islamiriiki, kasutades lühendit Daesh

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Abbott
Tony Abbott Foto: SCANPIX

Austraalia peaminister Tony Abbot kasutas sunniitliku äärmusgrupeeringu Islamiriik kohta vähekasutatud lühendit, mis võitlejates viha tekitas.

Araabia keeles kannab Islamiriik nime ad-Dawla al-Islamiyah fil wa ash-Sham, edastab Business Insider.

Selle lühendina on kasutatud kas Daesh või Daiish.

Neid lühendeid on varem kasutanud näiteks USA välisminister John Kerry ning lääneliitlaste armeejuhid. Austraalia peaminister Abbott võttis samuti selle kasutusele.

Abbott selgitas, et talle meeldib Daesh, kuna džihadistid vihkavad seda ning lubasid lõigata keele ära kõigil neil, kes seda kasutavad.

«Võitlejatele ei meeldi see araabiakeelsest pikast nimetusest tuletatud lühend. Mulle seevastu meeldib, kuna see ei meeldi neile,» selgitas Abbott.

Iraagis ja Süürias kalifaadi välja kuulutanud Islamiriigi kohta kasutati esmalt lühendeid Isis ja Isil.

ISIS tuleneb inglisekeelsest Islamic State in Iraq and Syria (Islamiriik Iraagis ja Süürias) ning ISIL samuti inglise keelest – Islamic State in Iraq and the Levant» (Islamiriik Iraagis ja Levantis).

2014. aastal kuulutasid Islamiriigi võitlejad välja kalifaadi ning teatasid, et kaliif Abu Bakr al-Baghdadi peaks valitsema kõiki moslemeid.

Samas teatati, et nende grupeeringu ametlik nimetus on Islamic State. Paljud riigid ja poliitikud kasutavad ikka vanu nimetusi, kuna nad ei soovi kalifaati tunnustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles