HS: Vene sõjalaevade arv Soome lahel suurenes pärast Krimmi kriisi algust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalaevad Kaliningradis.
Vene sõjalaevad Kaliningradis. Foto: SCANPIX

Soome lahel sõitvate Vene riigile kuuluvate laevade arv suurenes mullu 15 protsenti, kirjutab tänane Helsingin Sanomat. Soome sõjalaevade läbi viidud kontrollreidid suurenesid samas kaks korda.

Mereväe staabiülem kommodoor Juha Vauhkonen ei soovinud Vene laevade täpset arvu avalikustada. Võõrast laeva minnakse uurima juhul, kui radariekraanil hakkab silma Soome mereväe jaoks tundmatu laev.

Kõik tuvastatud laeva pole olnud sõjalaevad. Nende seas on olnud ka näiteks uurimislaevu.

Vene sõjalaeva ei lülita üldjuhul sisse tuvastamist lihtsustavat AIS-süsteemi.   

Soomes viivad võõraste laevade tuvastamist läbi mereväe AKT-laevad ehk piirkondlikku puutumatust tagavad laevad, näiteks miinilaevad ja raketikaatrid.  

Vauhkoneni sõnul on Venemaa Balti mere laevastikul on kaks keskset baasi, millest üks asub Kaliningradis ja teine Soome lahe idaosas Leningradi oblastis. «Neil pole Kaliningradi toetamiseks muud võimalust kui õhust või merelt.»  

Meresõidu juhtimiskeskuse ülem Thomas Erlund ütles Helsingin Sanomatele, et liiklus elavnes tunduvalt pärast Krimmi kriisi algust.

Vauhkoneni sõnul märgatakse Soome lahel lisaks tavalistele sõjalaevadele ka allveelaevu ning nende tugi- ja hoolduslaevu ja spetsiaalseid uurimislaevu. «Neid on olnud ikka ja alati, kuid nüüd on arvukus lihtsalt suurenenud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles