Rahvusarhiiv on valmis parlamendikomisjonide salvestised arhiveerima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Rahvusarhiiv peab riigikogu komisjonide helisalvestiste säilitamist võimalikuks ja mõistlikuks ning on valmis omistama neile arhiiviväärtuse ja need riigikogult üle võtma.

Rahvusarhiivi hinnangul tasuks riigikogu kodu- ja töökorra seaduse muutmise seaduse eelnõu edasisel menetlemisel kaaluda ka tulevikus tekkivate helisalvestiste käsitlemist dokumentidena ning nende väärtuse üle otsustamist rahvusarhiivi ja mitte riigikogu ülesandena, teatas rahvusarhiiv kolmapäeval BNS-ile.

Riigikogu kodu- ja töökorra seaduse muutmise seaduse eelnõu menetlemise käigus on avalikkuse huviorbiiti tõusnud komisjonide koosolekute helisalvestiste väärtuse ja säilitamise teema.

Rahvusarhiiv on hinnanud parlamendi töö käigus tekkivate dokumentide väärtust lõppenud aasta 26. juuni hindamisotsusega, seejuures andnud riigikogu komisjonide koosolekute protokollidele koos lisadega arhiiviväärtuse. Komisjonide koosolekute helisalvestisi riigikogu dokumentide loetelu seni ei ole sisaldanud. Seetõttu pole Rahvusarhiiv salvestisi ka hinnanud - ei arhiiviväärtuslikuks ega arhiiviväärtusetuks.

Riigikogu komisjonide helisalvestiste säilitamise või kustutamise teema tõusis teravalt päevakorda parlamendi menetluses oleva riigikogu kodu- ja töökorra seaduse muutmisega.

Salvestisi on valmis kustutamisest päästma ka endine ajakirjanik Toomas Mattson, kes avaldas teisipäeval sotsiaalmeedias valmisolekut need enda kõvaketastele hoiule võtta. Mattson ütles ka, et on valmis salvestised korrastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles