Anvelt: Laekvere õnnetus näitas puudujääki info liikumises

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laekvere tulekahjus hukkus ema koos kahe lapsega
Laekvere tulekahjus hukkus ema koos kahe lapsega Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Justiitsminister Andres Anvelt tõdes, et Laekveres toimunud kolme hukkunuga tuleõnnetus näitas puudujääke informatsiooni liikumises nii energiafirma kui ka riigi ja kohaliku omavalitsuse vahel.

Justiitsminister Andres Anvelt on nõus ideega, et enne elektri väljalülitamist peaks energiafirma kohalikule omavalitsusele teada anda hädas olevast perekonnast.

Traagiline tulekahju Laekvere majas, millest oli elekter võlgnevuse tõttu välja lülitatud, pani IRLi esitama riigikogule eelnõu, et enne elektri väljalülitamist tuleb kohalikul omavalitsusel 90 päeva jooksul lahendus leida.

«Minu esmane pilk ütleb, et suund on üpriski õige. See tähendab seda, et informatsioon ei tohi jääda ainult kliendi ja energiafirma vahele, sest neid põhjuseid on tegelikult väga palju. Võib olla inimlik hooletus maksmata jätmise pärast ja võib olla ka selline olukord, kus inimesel lihtsalt puudub raha ja puudub ka teave, et kohalik omavalitsus, kellele on riigieelarvest eraldatud teatud sotsiaalabivahendid, võiks teda aidata,» rääkis Anvelt riigikogu infotunnis.

Anvelt leidis, et lisaks teavitamisele tuleks aga ka konkretiseerida kohalike omavalitsuste õigusi ja pädevusi ning kui omavalitsus saab lisaülesande, tuleb neile selleks ka raha eraldada.

«Kui me võtame seda asja laiemalt, siis kindlasti elektri väljalülitamine ja kiire väljalülitamine võiks ka huvi pakkuda näiteks päästeametile. Ja põhjused võiksid isegi teada olla näiteks politsei- ja piirivalveametile,» märkis Anvelt.

Minister ütles ka riigikogus, et on nõus IRLi eelnõu liikumisele kaasa aitama, kuid et selle eelnõu puhul on peavastutaja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, ei saa ta nende nimel rääkida. Seda, et eelnõu veel praeguse riigikogu koosseisu jooksul vastu võetud saab, ta ei uskunud: «Ma millegipärast arvan, et ametisolev riigikogu ei oleks võimeline füüsiliselt selle 3–4 töönädala jooksul seda lõpuni menetlema, kuigi teoreetiliselt on see võib-olla isegi võimalik ja ministeerium oma arvamusega seda pidurdama mitte kuidagi ei hakka.»

Marika Tuus-Lauli (Keskerakond) arvamusega, et riik peaks siinkohal hoopis survestama monopole nagu Eesti Energia, kes lihtsalt elektri välja keeras, Anvelt ei nõustunud. «Ma kahtleks väga, et Eesti Energia õlule peaks panema avalik-õiguslikke ülesandeid. Selleks on riik ja selleks on ka kohalik omavalitsus.» Küll aga nõustus ta, et informatsioon perede probleemide kohta peaks jõudma kohaliku omavalitsuse või riigi kätte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles