Kiisler: salvestiste kustutamise eelnõu tuleb tagasi võtta

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiisler
Siim Kiisler Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu liikme Siim Kiisleri (IRL) sõnul tuleb teisest lugemisest läbi surutud nn riigikogu komisjonide salvestiste kustutamise eelnõu algatajatel tagasi võtta, kuna riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste (Reformierakond) andis riigikogu ees enne eelnõu teise lugemise lõpetamist olulise tähtsusega valeinformatsiooni.

«On selge, et vassimisega teisest lugemisest läbi surutud eelnõud ei saa praegusel kujul vastu võtta, sest teine lugemine lõpetati valele informatsioonile tuginedes. Eelnõu algatajad, põhiseaduskomisjon ja sotsid peavad salvestiste kustutamise eelnõu tagasi võtma, kuna eelnõu sisu pärast teist lugemist enam muuta ei saa,» ütles Kiisler.

Kiisleri sõnul ütles Maruste eelnõud riigikogus kaitstes, et rahvusarhiiv ei pea helisalvestiste säilitamist vajalikuks ega soovi neid enda kogudesse. Hiljem lükkas rahvusarhiiv Maruste väite ümber, öeldes et riigikogu komisjonide koosolekute helisalvestiste säilitamine on arhiivis võimalik ja ilmselt ka mõistlik. Kiisleri hinnangul võlgneb Rait Maruste avalikkusele selgituse, miks ta andis eelnõu menetlemisel valeinformatsiooni ja üritas seeläbi mõjutada riigikogu liikmeid eelnõu teist lugemist lõpetama.

«IRL on nimetatud eelnõu vastuvõtmise  vastu, kuna see vähendab seadusloome läbipaistvust. Avalikkusel on õigus teada, mis on ühe või teise riigikogu otsuse tagamaa ja seda ka peale riigikogu kooseisu vahetumist» lõpetas Kiisler.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles