ÜRO nõuab Iisraelilt kinnipeetud maksuraha Palestiinale üle andmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA dollarid, eurod ja Šveitsi frangid.
USA dollarid, eurod ja Šveitsi frangid. Foto: SCANPIX

ÜRO nõudis neljapäeval, et Iisrael annaks Palestiina omavalitsusele üle miljonitesse dollaritesse ulatuva maksuraha, mille juudiriik külmutas, kui palestiinlased otsustasid ühineda Rahvusvahelise kriminaalkohtuga (ICC).

Maailmaorganisatsiooni kõrge ametnik ütles ÜRO Julgeolekunõukogule, et 127 miljoni dollari külmutamine 3. jaanuaril on Iisraeli ja palestiinlaste Oslo rahuleppe rikkumine.

«Me nõuame Iisraelilt maksutulude ülekandmise kohest jätkamist,» ütles ÜRO peasekretäri abi Jens Anders Toyberg-Frandzen.

Ka USA ja Euroopa Liit on kritiseerinud Iisraeli kättemaksu Palestiinale ICC-ga liitumise avalduse esitamise eest, mille eesmärk on saada õigus anda Iisrael sõjaroimade eest kohtu alla.

ÜRO peasekretäri abi sõnul on hiljutised arengud veelgi kahandanud Iisraeli-Palestiina rahukõneluste jätkamise väljavaateid. Palestiinlased ja Iisrael «on laskunud reaktsiooni ja vastureaktsiooni mustrisse».

Jordaania esitas detsembri lõpul ÜRO Julgeolekunõukogule resolutsiooni Palestiina riiklusest. Resolutsioon kukkus julgeolekunõukogus hääletusel napilt läbi.

Resolutsioonikavand nägi ette palestiinlaste ja Iisraeli rahuläbirääkimiste lõpetamist 12 kuu jooksul ning kutsus Iisraeli lahkuma okupeeritud aladelt 2017. aasta lõpuks.

Araabia riigid otsivad võimalusi uue resolutsiooni esitamiseks olukorras, kus viis julgeolekunõukogu mittealalist liiget on uue aasta saabumisega vahetunud.

Mitu julgeolekunõukogu liiget on väljendanud valmisolekut toetada rahukõnelusi taaselustavat resolutsiooni, ent Uus-Meremaa teatas, et sellist dokumenti tuleks arutada Iisraeli 22. märtsi erakorraliste valimiste järel.

28. detsembril Palestiina-resolutsiooni vastu hääletanud USA suursaadik Samantha Power teatas neljapäeval, et kuu lõpus koguneb Iisraeli-Palestiina rahuprotsessi arutama Lähis-Ida kvartett - USA, Venemaa, Euroopa Liit ja ÜRO.

Palestiinlased on viimase kahe aasta jooksul taotlenud liikmesust mitmes ÜRO agentuuris. Iisrael on seisukohal, et Palestiina riigini on võimalik jõuda vaid juudiriigiga peetavate kõneluste läbi ja tauninud palestiinlaste ühepoolseid samme.

Iisraeli-Palestiina rahukõnelused katkesid eelmise aasta aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles