Jaapani peaminister sõitis Lähis-Itta rahu edendama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Shinzo Abe (vasakul) koos abikaasa Akie enne lahkumist Tokyo Haneda lennuväljalt.
Jaapani peaminister Shinzo Abe (vasakul) koos abikaasa Akie enne lahkumist Tokyo Haneda lennuväljalt. Foto: SCANPIX

Jaapani peaminister Shinzo Abe sõitis reedel kuuepäevasele visiidile Lähis-Itta, lubades aidata kaasa regionaalsele stabiilsusele ja edendada Jaapani eksporti.

«Ma loodan saata sõnumi, et Jaapan pakub toetust mittesõjalistes valdkondades, et anda oma panus regionaalsele rahule ja stabiilsusele,» ütles Abe enne äralendu Tokyost ajakirjanikele.

Abe külastab Egiptust, Jordaaniat, Iisraeli ja Palestiina alasid. Teda saadab esinduslik ärimeeste delegatsioon.

«Ma loodan saata maailmale sõnumi, et Jaapan koos Lähis-Idaga ehitab sallivat ühiskonda,» lisas ta.

Abet saadavad kümned Jaapani firmajuhid ning «me loodame tugevdada majandussidemeid kõigi nende riikidega», ütles Abe parem käsi, valitsuse peasekretär Yoshihide Suga varem sel nädalal.

Alates ametisseastumisest 2012. aasta detsembris on Abe teinud tõsist tööd Jaapani positsiooni tugevdamiseks maailma areenil. Ta on külastab rohkem kui 50 riiki, teiste seas Pärsia lahe äärseid naftariike, kuid mitte oma naabreid Hiinat ja Lõuna-Koread, kellega Jaapanil on pingelised suhted seoses territoriaalvaidluste ja ajalooga.

Viimati külastas Jaapani liidrina Jordaaniat, Iisraeli ja Palestiina alasid 2006. aastal Junichiro Koizumi. Abe oli viimane peaminister, kes külastas Egiptust oma esimesel lühikesel ametiajal 2007. aastal.

Abe kohtub laupäeval Egiptuse presidendi Abdel Fattah al-Sisiga ning kinnitab toetust Kairole, kes Suga sõnul on «võtmemängija stabiilsuse toomisel regiooni».

Jaapani peaminister esineb Kairos olulise kõnega Lähis-Ida teemadel.

Abe suundub pühapäeval edasi Jordaaniasse kõnelustele kuningas Abdullah II-ga.

Ringreisi lõpus peab Abe eraldi kõnelusi Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu ja Palestiina Omavalitsuse liidri Mahmoud Abbasiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles