Eesmaa: Pentus-Rosimannus peaks kaaluma vabandamist Soome ees

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Eesmaa
Enn Eesmaa Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Enn Eesmaa leiab, et Soome suursaadiku väljakutsumine välisminister Keit Pentus-Rosimannuse poolt on liialdus, mis võib kahjustada Eesti ja Soome suhteid.

«Sarnaselt mitmele teisele poliitikule leian, et välisminister ei käitunud õigesti kui tekitas seesuguse diplomaatilise intsidendi, et mitte öelda konflikti,» ütles Eesmaa, «hoogsalt lähenevad valimised panevad loomulikult poliitikuid kõiki esinemisvõimalusi ära kasutada, kuid välispoliitikas ei ole kohta valimiskampaanial.»

Keskerakondlasest Eesmaa arvab, et Eesti suhted Soomega on nii lähedased, et puudub vajadus seesugusteks avalikeks protestideks. «Soomlased on meie head sõbrad, kes kindlasti Eestile halba ei soovi. Eesti-Soome suhted on sedavõrd lähedased, et ka ministrite tasandil on võimalik võtta telefon ning arusaamatused omavahel selgeks rääkida. Just isiklik suhtlus ja läbirääkimised aitavad seesuguseid küsimusi lahendada. Suursaadiku vaibale kutsumine aga kannab endas suuresti avalikkuse tähelepanu saamist, mis on ka saavutatud — nii Eesti kui ka Soomes.»

«Välisminister peaks tekkinud olukorra üle järele mõtlema ning kaaluma vabandamist oma liialdatud reaktsiooni pärast. Loomulikult on välisministril õigus Soome kolleegide kriitikaga mitte nõustuda, kuid antud juhul ei olnud tema käitumine õigustatud,» lisas Eesmaa.

Välisministeerium kutsus eile Soome välisministri Erkki Tuomioja Eestit kritiseeriva kommentaari pärast välja suursaadiku Kirsti Narineni.

«Välisministeerium kutsus pärast Tuomioja kommentaare välja Soome suursaadiku, et vahetada mõtteid käimasoleva arutelu üle Euroopa Liidus ja arutada Eesti ja Soome vaheliste lähedaste suhete arengut,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Postimehele.

Eesti diplomaadid märkisid kohtumisel, et Tuomioja kriitika Eesti suhtes on põhjendamatu ning see kahjustab keskendumast tõelisele probleemile, mida põhjustab Venemaa intensiivistuv propaganda lääneriikide suunal.

BNS vahendas Soome rootsikeelset ajalehte Hufvudstadsbladet, mille andmetel käis täna Eesti suursaadik Soomes Margus Laidre samal teemal täna rääkimas välisminister Erkki Tuomiojaga.

Soome välisminister Erkki Tuomioja ütles üleeile Soome rootsikeelsele ajalehele Hufvudstadsbladet kommentaariks Eesti, Leedu, Taani ja Suurbritannia välisministri kirjale Vene propaganda teemal, et ta ei soovi Euroopa Liidu raha kulutamist ühise propaganda tegemiseks.

Tuomioja sõnul on nelja välisministri reageering vastus tõsiasjale, et Balti riigid on tema meelest ärganud liiga hilja ja pole oma elanikele pakkunud venekeelseid uudistesaateid.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul olid Soome välisministri Erkki Tuomioja väljaütlemised Vene propaganda teemal erakordselt ebaõnnestunud ja tegelikku olukorda mittearvestavad.

«Me ei saa jätta reageerimata Venemaa järjest suurenevale propagandale, mis sisaldab sulaselgeid valesid. EL peaks Venemaa propagandale ühiselt vastu seisma ning selle ettepaneku olemegi koos Taani, Suurbritannia ja Leeduga teinud,» ütles Pentus-Rosimannus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles