Obama ja Cameron lubasid aidata Prantsusmaal terrorit alistada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja David Cameron reedesel pressikonverentsil.
Barack Obama ja David Cameron reedesel pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ja Briti peaminister David Cameron tõotasid reedel Valges Majas korraldatud ühisel pressikonverentsil aidata Prantsusmaal koostööd ja luuret tõhustades terrorismist jagu saada.

ünnakuid Pariisis. USA president kinnitas Washingtoni tihedaid sidemeid «asendamatu» liitlase Suurbritanniaga, kellega koos lubati ühist toetust Prantsusmaale.

«Suurbritannia on meile jätkuvalt tugevaks koostööpartneriks terrorismivastases sõjas, sealhulgas luureandmete vahetamisel ja piirijulgeoleku tugevdamisel,» ütles Obama.

«Täna hommikul leppisime kokku ühise töörühma moodustamises, et selgitada, mida me saame veel teha vägivaldse äärmusluse taltsutamiseks ja mida oleks teineteiselt õppida,» lisas Cameron.

«Ma tean, et David nõustub minuga, kui ütlen, et teeme kõik endast sõltuva aitamaks Prantsusmaal õiglus jalule seada ja need terrorivõrgustikud hävitada,» rääkis Obama.

Obama sõnul näitasid Pariisi rünnakud ilmekalt, kuidas Al-Qaeda ja Islamiriigi (IS) taolised terrorirühmitused püüavad inimesi terrorismile meelitada.

Suurbritannia liider kirjeldas pühasõdalaste liikumist, mis inspireeris Pariisi mõrtsukaid, sõnadega «mürgine, fanaatiline surmakultus».

Obama ja Cameron saatsid pressikonverentsil tugeva sõnumi ka Venemaale seoses agressiooniga Ukrainas ja kinnitasid, et sanktsioonid jätkuvad.

«Venemaa on valinud iseseisva riigi siseasjade jalgade alla tallamise. See ähvardab meie stabiilsust ja õitsengut. On väga oluline, et iga riik saaks aru - mitte keegi Euroopas ei unusta meie ajalugu. Me ei saa kõrvale jääda,» ütles Cameron.

Valge Maja teatas hiljem eraldi avalduses, et USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) ja Riiklik Julgeolekuagentuur (NSA) ning Suurbritannia Valitsusside Peakorter (GCHQ) ning Siseluureteenistus (MI5) moodustavad ühise küberjulgeolekurakukese, mis peaks koostööd kuritegevuse ja terrorismi vastu senisest veelgi tõhustama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles