USA kindral hoiatab Venemaa kasvava võimekuse eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene merejalaväelased.
Vene merejalaväelased. Foto: SCANPIX

USA Euroopa maavägede (USAREUR) ülem kindralleitnant Frederick Ben Hodges on seisukohal, et Venemaa võib mõne aasta jooksul saavutada võime viia oma naabrite vastu üheaegselt läbi mitut sõjalist operatsiooni, mille mastaap on võrreldav olukorraga Ukrainas.

Praegu oleks see tema sõnul vähetõenäoline, sest Moskva on täielikult hõivatud Ukraina olukorra destabiliseerimisega, vahendas Ukraina portaal Unian Hodgesi sõnu uudisteagentuurile Reuters.

Kindrali hinnangul lubavad Vene presidendi Vladimir Putini korraldusel relvajõududes toimuvad reformid realiseerumise korral selliste mastaapsete operatsioonide tarvis täiemahulist mobilisatsiooni mitte läbi viia, mis omakorda teeb läänel keeruliseks olukorra pingestumisele õigeaegselt reageerida.

Hodges usub, et Venemaal kulub relvajõudude moderniseerimiseks neli kuni viis aastat. Siis aga, väidab kindral, võivad nad täiemahulise mobilisatsioonita viia läbi operatsioone Ukraina idaosas, survestada Balti riike, Gruusiat ja teha teisi asju.

Hodgesi hinnangul ei ole Balti riigid ja Gruusia praegu ohustatud, kuid see ei pruugi kesta kaua.

Vene kaitseminister Sergei Šoigu kinnitas hiljuti, et Venemaa jääb majandusraskustest hoolimata kindlaks relvajõudude moderniseerimise kavale, milleks kuni 2020. aasta lõpuni on kavas kulutada 20 triljonit rubla (300 miljardit dollarit).

NATO ekspertide hinnangul näitas Krimmi kiire annekteerimine, et kasvavad sõjalised kulutused on juba tulemusi andnud.

Hodgesi hinnangul ei ole Balti riigid ja Gruusia praegu ohustatud, kuid see ei pruugi kesta kaua. «Ma arvan, et nende fookus on Ukrainal. Ma arvan, et mõned teised riigid naabruses jälgivad seda ning mõtlevad, et neil on kaks kuni  kolm aastat aega valmistuda, enne kui neist sihtmärgid võivad saada,» lausus ta.

Hodges juhtis lõppeval nädalal Saksamaal USA relvajõudude Venemaa õppepäeva, kus Vene-eksperdid nii sõjalises kui tsiviilvaldkonnas tutvustasid Euroopast kohale saabunud ohvitseridele Moskva sõjalist ja poliitilist strateegiat ning vaadet läänele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles