Niinistö: esmalt tuleb selgeks teha Ämari lennuõppuse sisu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö.
Soome president Sauli Niinistö. Foto: Mihkel Maripuu

Soome president Sauli Niinistö ütles õhujõudude õppuse ümber puhkenud kõmu kohta, et Soome pole saanud ametlikku kutset Ämaris korraldatavale Eesti ja Ameerika Ühendriikide ühisõppusele.

Riigipea sõnul oleks enne otsuse tegemist vaja teada, millise õppusega täpsemalt tegemist on. «Kui tegemist on NATO õppusega, siis mida teeks riik, mis allianssi ei kuulu,» ütles ta.

Presidendi kinnitusel on väide, justkui oleks keegi nõudnud mingist õppusest eemalejäämist, alusetu.

Kui kutse Ämarisse peaks meieni jõudma, siis esmalt tuleb teha selgeks, mida Soomelt oodatakse ja vastavalt sellele siis ka käituda, rääkis ta.  

Niinistö sõnul on Soome ka varem osalenud NATO õhujõudude õppusel Eestis. Taolised õppused jätkuvad ka edaspidi. Niinistö pole oma sõnul märganud, et seda oleks keegi kahtluse alla seadnud.

Nüüd on aga tegemist õppustega, kus osalevad ka USA lennukid ja seega pole tegemist NATO õppusega. «Siin on küsimus selles, et Islandist saadud õppetunni järgi peame tegema kindlaks, millega on tegemist,» rõhutas Niinistö.

Riigipea vihjas Islandile viidates kõmule, mis puhkes Soome õhujõudude osalemise tõttu Islandil korraldatud treeningutel, kus osales ka NATO.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles