Charlie Hebdo vastased protestid jõudsid Kõrgõzstani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Biškekis.
Meeleavaldus Biškekis. Foto: SCANPIX

Kõrgõzstani pealinnas Biškekis avaldas täna üle tuhande inimese meelt Prantsuse satiiriväljaandes Charlie Hebdo avaldatud prohvet Muhamedi pilapildi vastu.

Inimesed kogunesid pealinnas meeleavaldusele loosungi all «Ma armastan prohvetit,» ütles parlamendisaadik Tursunbai Bakir Uulu. «Miks lubavad lääneriigid, et sõnavabadusest saab vabadus solvata?»

Pärast prohvet Muhamedi karikatuuri avaldamist eelmisel nädalal on meeleavaldusi toimunud paljudes moslemimaades.

Eile toimus suur protestiüritus Tšetšenias - erinevatel andmetel osales seal vähemalt paarsada tuhat inimest. Vene siseministeeriumi teatel võttis protestist osa üle 800 000 inimese. Groznõi rahvaarv on 250 000.

Kremlimeelne president Ramzan Kadõrov kandis seljas vesti, millel seisev tekst kuulutas uhkelt «Ma armastan prohvetit» ja Vene suurmufti Ravil Gainutdin ütles oma kõnes, et lääs õõnestab usulisi väärtusi ning kritiseeris riike, kes lubavad samasooliste abielu. Samasuguseid ideid on korduvalt väljendanud ka Vene juhtkond, tuues alusväärtuse seas välja Vene õigeusu.

Enam kui 2000 iraanlast avaldas eile meelt Teheranis Prantsusmaa saatkonna ees , karjudes «Surm Prantsusmaale!» ja nõudes prohvet Muhamedi kujutavate karikatuuride pärast Prantsuse suursaadiku riigist väljasaatmist.

Charlie Hebdo avaldas eelmise numbri esikaanel Muhamedi karikatuuri pärast seda, kui islamistid tapsid rünnakus ajakirja toimetusele 12 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles