Arstide liit tahab eksinud arste töölt kõrvaldada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VIP-kaart peaks leevendama arstide koormust.
VIP-kaart peaks leevendama arstide koormust. Foto: PantherMedia/Scanpix

Eesti Arstide Liit (EAL) saatis eelmisel nädalal sotsiaalminister Hanno Pevkurile ettepaneku lihtsustada eksinud arstide tegevuse peatamist.

Praegu saab oma tegevusega patsiente kahjustanud arsti registreeringut peatada vaid kohtus erialal töötamise keeluga süüdimõistmisel.

Arstide liit nimetas avalduses oma ettepaneku eesmärgiks koostöös riiklike institutsioonidega tõhustada kontrolli arstliku tegevuse üle. Samuti peaks tulevikus saama arsti ka kohtuväliselt karistada, kui ta on eksinud seaduste või eetikapõhimõtete vastu või kui on tõendatud, et tema erialaoskused on ebapiisavad.

EALi visioon annaks terviseametile muude, mitte erialase pädevusega seotud rikkumiste korral, õiguse ja reaalse võimaluse arsti registreeringu peatamiseks kuni üheks aastaks.

Kui tervishoiu kvaliteedi ekspertkomisjon tuvastab arsti tegevuses erialaseid puuduseid, siis saab EALi ettepaneku kohaselt arsti saata erialasele täiendkoolitusele, stažeerimisele või Tartu Ülikooli residentuuri eksamikomisjoni ette eksamile. Kui arst end ei täienda või eksamit ei tee, saab terviseamet õiguse arsti registreering kuni aastaks peatada. Registreeringu saaks arst tagasi pärast karistusaja möödumist ja edukat eksamisooritust.

Otsustusprotsessis osaleksid EAL, tervishoiuteenuse kvaliteedi ekspertkomisjon, terviseamet ja  residentuuri eksamikomisjon.

EAL tegi ettepaneku moodustada töörühm, kuhu kuuluvad sotsiaalministeeriumi, terviseameti, tervishoiuteenuse kvaliteedi ekspertkomisjoni, tervishoiutöötajate pädevusnõukogu, Tartu Ülikooli arstiteaduskonna, Eesti Haiglate Liidu ja Eesti Arstide Liidu esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles