Poolkoksimägede sulgemiseks kulus ligi 41,6 miljonit eurot

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli poolkoksimägi
Kiviõli poolkoksimägi Foto: Berit-Helena Lamp / Keskkonnaministeerium

Pikka aega Ida-Virumaa keskkonnale ohuks olnud Kohtla-Järve ja Kiviõli poolkoksimäed on nüüd nõuetekohaselt suletud ning ei kujuta keskkonnaministeeriumi kinnitusel enam ohtu.

«Ida-Virumaa suurte poolkoksimägede sulgemine on näide sellest, kui kulukas on ajaliselt ja rahaliselt omal ajal tehtud keskkonda ignoreerivate otsuste parandamine. Poolkoksimäed on olnud ohtlikud nii inimeste tervisele kui ka ümbritsevale keskkonnale,» ütles keskkonnaminister Mati Raidma.

Keskkonnaministeeriumi andmetel kujunes poolkoksiprügila sulgemise projekti maksumuseks Kiviõlis ligi 6 miljonit eurot ning Kohtla-Järves üle 36 miljoni euro. Mõlemat projekti rahastati sajaprotsendiliselt Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondist.

Kohtla-Järves tööde teostamist juhtinud AS Merko Eesti projektijuhi Tarmo Sinisaare sõnul muutsid kaldenurgaga nõlvad tööde tegemise keeruliseks. Samuti tekitas probleeme juba varasemast ajast mäe sees tekkinud põlemiskolded, mille likvideerimiseks tuli kõigepealt läbi viia uuringud ning seejärel välja töötada erilaadne tehniline lahendus.

1938. aastast alates ladestati Kohtla-Järve poolkoksi prügilasse ligi 73 miljonit tonni poolkoksi ja ligi 100 000 tonni pigijäätmeid. Enne sulgemist oli Kohtla-Järve poolkoksiladestu kõrgeim koht ligi 170 meetrit üle merepinna, kokku ligi 214 hektaril. Kiviõli poolkoksiprügilasse on ladestatud üle 15 miljoni tonni jäätmeid, kokku ligi 47 hektaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles